Gıda zehirlenmesi çeşitli mikroorganizmalar nedeniyle bozulmuş olan yiyecekleri yememiz sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Gıda zehirlenmesinde en önemli belirtilerden bazıları şiddetli mide ağrıları, ishal ve kusma olarak görülmektedir. Zehirlenmenin boyutuna göre yapılacak şeyler değişkenlik gösterebilir. Eğer az miktarda zehirlenme durumu söz konusuysa 1-2 gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Fakat ağır bir durum söz konusuysa ve ağrı gitgide şiddetleniyorsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidip gerekli işlemler yaptırılmalıdır.
Gıda Zehirlenmesinin Nedenleri
Gıda zehirlenmesi yiyecek ve içeceklerin üretim, taşıma, depolama ya da işlenmesi sırasında ortaya çıkan yeterli hijyen koşullarının sağlanamadığı durumlarda oluşmaktadır. Zehirlenmeler genel olarak 3 kategoriye ayrılmaktadır:
Gıdaların Bakteri İçermesi Sonucunda Zehirlenme
Gıda zehirlenmelerinin en büyük nedenlerinden birisi tüketilen besinin toksin içermesidir. Bu zehirlenme türünde belirtiler 2 şekilde başlamaktadır:
- Bozulmuş gıdalar tüketildiğinde mide ağrıları, kusma gibi belirtiler başlayarak zehirlenme,
- Tüketilen kontamine besinlerin bir süre sonra vücuda yayılarak zehirlemesi
Zehirlenmeler genel olarak hayvansal gıdaların tüketilmesiyle birlikte ortaya çıkmaktadır. Zehirlenmeye sebebiyet veren en yaygın bakteri çeşitleri Salmonella, Campylobacter, Escherichia coli ve Listeria’dır.
Bakteri Olmadan Gerçekleşen Zehirlenmeler
Bakteri içermeyen zehirlenmelerin genel nedenleri şunlardır:
- Zehirli mantar tüketimi
- Parazitler sonucunda
- Ağır metallerin vücuda girmesi sonucunda (kurşun,arsenik gibi)
- Hayvansal gıdalardaki toksinler sonucunda
Sindirim Sisteminde Görülen Enfeksiyonlar
Toksin madde tüketildikten hemen sonra belirti göstermeyebilir. Gıda zehirlenmesi belirli bir süre geçtikten sonra bakterinin vücutta yayılıp enfeksiyon göstermesiyle anlaşılabilir. Bu durumdaki genel tanı “Gıda Tüketimi Sonrası Viral Enfeksiyon” şeklindedir. En bilinen viral enfeksiyonlar:
- Norovirüs,
- Rota virüsü,
- Hepatit A virüsü ve
- Hepatit E virüsüdür
Gıda Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?
Gıda zehirlenmesi belirtileri farklı ölçülerde gerçekleşir. Genellikle yemekten birkaç saat sonra ilk belirtiler görülmeye başlanır. En yaygın olarak karın ağrısı, bulantı, karında kasılmalar, kusma, ishal şeklinde görülen zehirlenmeler şiddet durumuna göre 1 ila 2 günde sona ermektedir. Bu zaman zardı içerisinde vücut kendisini yenileyerek zararlı maddelerin atılımını gerçekleştirir.
Gıda Zehirlenmesinin Hekim Tarafından Kesinleşmesi
Şiddetli ağrı ve kasılmalar sonucunda en yakın kuruluşa gittiğinizde hekimler ilk olarak şikayeti sizden dinleyecek ve bu şikayetlerin ne zamandan beri olduğunu sorgulayacaktır. Eğer “gıda zehirlenmesi” tanısı koyarsa zehirlenmeye kadar geçen sürede hangi besinleri tükettiğinizi öğrenecektir. Sonrasında vücut sıcaklığı, tansiyon ve nabız gibi değerleri ölçerek ön tedavi işlemleri gerçekleşecektir. Gıda zehirlenmesi tanı işlemleri konusunda daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz
Zehirlenme Durumunda Ne Yapılmalıdır?
Zehirlenmeler genel olarak 1-2 günde vücuttan atılırlar. Zehirlenme esnasında kusma ve ishal yoluyla vücutta toksin maddeleri atıldığı için vücutta sıvı kaybı gerçekleşir. Zehirlenme kendiliğinden geçecek bir ağırlıktaysa vücutta kaybedilen sıvı oranını dengelemek gerekir. 1-2 günlük süreçte bol bol sıvı almanız gerekmektedir. Maden suyu ve bitki çayları vücuda mineral desteği sağlayacağından en çok tercih edilen sıvılardandır. Ayrıca elektrolit seviyesini dengelemek için 1 litre suyun içerisine 8 kaşık toz şeker ve 1 yemek kaşığı tuz eklenerek bol bol tüketilmelidir. Hasta ağız yoluyla tüketim sağlayamıyorsa damar yoluyla enjekte edilerek sıvı dengesi sağlanabilir.
Yorum Gönder
Yorumunuzu Girin...