Sağlık Alanında Bilgi Üretimi

Sağlık teknolojileri

Sağlık teknolojileri alanında gün geçtikçe bilginin değeri artmakta ve yeni hastalar için tedavi çözümleri üretilmeye başlanmaktadır. Sağlık alanında elde edilen bilgilerin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için yapılan her türlü çalışmalara “dijital sağlık” ismi verilmektedir. Dijital sağlık alanında yapılan yenilikler Türkiye üzerinde  çok büyük Pazar miktarlarına ulaşmaktadır. İzleme, tanı ve hastalık tedavileri üzerine yapılan çalışmalar kronik hastalıklara sahip kişilere özel olarak yapılmaktadır. İnsanlar kendi sağlık durumlarını giyilebilir sağlık teknolojileri vasıtasıyla çeşitli uygulamalar üzerinden anlık olarak öğrenebilmektedir. Günümüzde sadece hastalıklar için değil sağlıklı bireyler içinde giyilebilir teknolojiler bulunmaktadır. Örneğin akıllı saatler, termal kazaklar gibi.

Sağlık Alanında Giyilebilir Teknolojiler

Sağlık teknolojileri alanında giyilebilir teknolojiler kuşkusuz çok önemli bir konuma sahiptir. İlk olarak giyilebilen teknolojiler  ayakkabılar içerisine yerleştirilen 4 tuşlu bir bilgisayardan ibaretti. İnsanların adımlarını tespit ederek gerçekleştirdikleri etkinliklere göre sağlık durumları tespit edilmekteydi. Günümüzde giyilebilir teknolojilerin en sık kullanıldığı ürün akıllı saatlerdir. Günlük olarak gösterilen dijital panelde attığınız adımlara göre kalp atış hızınızı, yakılan kaloriyi , nabız atışını hesaplayarak size göstermektedir. Giyilebilir teknolojiler için daha detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz.

Giyilebilir Teknolojide Bulunması Gereken Özellikler

Sağlık teknolojileri  insan hayatına müdahale eden bir sistemle oluşturulmuştur. Yapılan herhangi bir davranış sonrasında size veriler sunan bu teknolojilerin insan hayatını kolaylaştırabilmesi için bazı özelliklere sahip olması gerekir.  Bu özellikler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:


 

 

Açıklaması

Sizin alanınızı daraltmamalı Hareket ettiğiniz her alanda kullanılabilir olması gerekir. Örneğin sokakta yürürken kullanabilmelisiniz.
Kullanımının kolay olması Size sunulan arayüz kolay bir kullanıma sahip olmalı ve yaptığınız işlemlerde zorlanmamalısınız.
Yapılan her işlemin izlenebilirliği Akıllı teknolojilerin sizin üzerinizden elde ettiği verileri anlık olarak görebiliyor olmanız gerekmektedir. Aynı zamanda değişiklikler yaparak kendinize göre özelleştirebilmelisiniz.
Bulunduğunuz Ortama Ayak Uydurabilmeli Her ortamda çalışabilir özellik göstermelidir. Bulunduğunuz çevredeki özellikleri algılayabilmelidir. Örneğin dışarıda gezerken hava durumunu algılamalı
Sizinle kişisel sesli bağlantı kurabilmeli

Mobil veri ya da kablosuz ağ teknolojilerini kullanarak sizinle iletişim halinde olup yapmak istediklerinizi tam olarak algılayabilen sistemler başarılı olarak görülmektedir.


Makale Yorum

Yorumunuzu Girin...

Daha yeni Daha eski