Blogger SEO Ayarları Nasıl Yapılır? Blog Açmak İçin İpuçları

blogger seo ayarları

Blogger SEO ayarları hazır eklentiler kurulamadığından manuel olarak web sitesi sahipleri tarafından yapılmaktadır.  Dolayısıyla blog açmak isteyen kişiler teknik konularda sorunlar yaşamaktadır. Bu makalemizde bir blog sayfasının kurulum aşamalarından , web sitemizin arama motorları tarafından nasıl görüntülenebileceğinden,  daha fazla organik trafik elde edebilmek için, iç ve dış seo ayarlarının nasıl yapılandırılması gerektiğinden detaylı olarak bahsedeceğiz.  Blogspot SEO kurallarından bahsetmeden önce teknik konularda bilgi edinmek için  SEO Nasıl Yapılır?  makalemizi okuyabilirsiniz.


Blogspot Giriş
Blog Yazısında Olmazsa Olmaz Şeyler
Blogger Yayınlar İçin SEO Ayarları
Blogger İstatistikleri Üzerinden SEO Ayarları Yapmak
Blogger Hedef Kitleniz Üzerinden SEO Ayarları
Blogger Sitenizi Search Console'a Eklemek
Meta Etiketler İle Blogger SEO Ayarları Yapma
Blogger SEO Verilerini Takip Etme
Rakiplerinizi Analiz Edin
Blogger SEO Ayarları İçin Uygun Tema Kullanımı
Blogger Yönetim Paneli (Ayarlar)

Blogspot Giriş

Blog yazıları paylaşabilmek için öncelikle Blogger.com adresine gmail adresinizle giriş yapmanız gerekmektedir.  Ardından yeni blog oluştur seçeneği üzerinden blogunuzun başlığına  ve ziyaretçilerinizin sizi bulabilecekleri URL adresinizi girdikten sonra içerik paylaşmaya hazır hale gelecektir. İçeriklerinizi yayımladıktan sonra kullanıcıların web sitenizi bulabilmesi için Ayarlar>Gizlilik alanından  “Arama Motorlarında Görünebilir” seçeneğini aktif hale getirmelisiniz.

Blog Yazısında Olmazsa Olmaz Şeyler

  • Ziyaretçiler makalenize hızlıca göz atıldığında içerikle ilgili fikir sahibi olabilmelidir.
  • Öne çıkan görsellerinizin tıklamaya yönelik olarak oluşturulması gerekir.
  • İçeriklerinizin kelime sayısı en az 750 ila 1000 olması yazınızın otoriter olmasına yardımcı olur.
  • İçeriklerinizi Instagram, Facebook, Twitter ya da ücretli olarak Google ADS gibi ortamlarda tanıtarak besleyin.
  • Gmail üzerinden tanıtımlar gerçekleştirerek yazınızın kalitesini ve ziyaret oranını arttırın.
  • Kullanıcılarınıza her bir içerik yayınladığınızda bildirim göndererek sitenize girmesini sağlayın.
  • Bloggerınızda ekstra bir tartışma sayfası oluşturarak yazılarınızın ve içeriklerinizin tartışılabilir olmasını sağlayın.
  • Yazılarınızı güncel tutarak kullanıcılara istedikleri bilgileri verin.

Blogger Yayınlar İçin SEO Ayarları

Blogger’da paylaşacağınız tüm makaleler, videolar veya görseller yayın alanından oluşturulmaktadır. İçeriklerinizin kalitesini artırmak amacıyla  yapabileceğiniz SEO ayarları şunlardır:

1.      Yayınlarınıza Etkili Başlıklar Koyun

Web sitenize gelen ziyaretçilerinizin makalenizde ilk olarak göreceği alan başlıklardır. Kullanıcının arama niyetine uygun olacak bir başlık belirlemek, ziyaretçilerinize makalenizi okuma isteği uyandıracak ve sitenizde daha fazla zaman geçirmelerini sağlayacaktır.

2.      Başlığa ve İçeriğe Uygun Açıklamalar Ekleyin

Açıklamalarınızı belirlerken makalenizde ne aktardığınızı birebir olarak 150 kelimede anlatabilmelisiniz. Kullanıcılar arama sonuçlarında açıklama alanlarını kontrol ederek istedikleri bilgiye ulaşıp ulaşamayacaklarını anlamaktadır. Dolayısıyla içeriğinizi tanıtacak en uygun açıklamayı anahtar kelimelerle birlikte hazırlamalısınız.

3.      Makalelerinizi Görsellerle Destekleyin

Kullanıcı deneyimini (UX) arttıran en önemli etkenlerden birisi görsel kullanımıdır. İçeriklerinizi destekleyecek en az bir adet görsel veya videoyu yazılarınızda kullanmak seo açısından size avantaj sağlayacaktır.

4.      İçindekiler (Table of Contents) Alanı Ekleyin

Özellikle 4-5 başlıktan fazlasını ele aldığınız durumlarda kullanıcılar aradıkları bilgiye anında ulaşabilmek için içindekiler kısmını kullanmaktadır. Makalenin ilerleyen bölümlerinde içindekiler alanının bloggerda nasıl oluşturulduğundan bahsedeceğiz.

5.      Başlıklarınızı Yapılandırın

Başlıklarınızın türüne göre vurgulanması hem kullanıcılar gözünde hem de arama motorları tarafında oldukça önemlidir. Makalelerinizde 1’den fazla H1 etiketi kullanmamalı, ve yalnızca en önemli başlıklarınıza H2 ve H3 gibi etiketlemeler yapmalısınız.

H1 , en büyük başlığı H6, en küçük başlığı temsil etmektedir.  

6.      Anahtar Kelime Yoğunluğunuza Dikkat Edin  

Blogger SEO Ayarları  yaparken anahtar kelimelerinizin yazı içerisinde ne kadar geçtiğine dikkat etmelisiniz. Anahtar kelimelerde aşırıya kaçılması spam olarak görülebileceğinden sitenizin index sorunları yaşamasına sebebiyet verebilir. Spam cezalarına takılmamak için makalenizdeki her 120 kelimede 1 adet anahtar kelime kullanmak içeriğinizin kalitesini koruyacaktır.  Anahtar kelime yoğunluğunuzu hesaplamak isterseniz şu formülü kullanabilirsiniz:

  • (Anahtar Kelime Sayınız /  Makalenizdeki Toplam Kelime Sayısı ) *  100 = Anahtar Kelime Yoğunluğunuz

DİPNOT: Anahtar kelimelerinizin ek alarak yazıldığında yoğunluk değerine eklenmez, ancak semantik olarak kullanılan anahtar kelimeler anahtar kelime yoğunluğunuzu arttıracaktır. Daha iyi anlaşılabilmesi için aşağıdaki örnekle açıklayalım.

Blogger SEO Nasıl Yapılır” kelimesinin anahtar kelimeniz olduğunu varsayalım. İçeriğinizde geçirdiğiniz  “ Blogger’ın seosu nasıl yapılır “ kelimesi altı çizili ekleri aldığı için yoğunluk oranını etkilemez. Bir diğer örnek ise odak anahtar kelimeniz için semantik bir kelime olan Blogger seo nasıl yapılır örnekleri birebir olarak kelime ile örtüştüğünden kelime yoğunluğunuzu arttırmaktadır.

7.      Kalıcı Bağlantılarınızı Kontrol Edin

Sayfalarınızın arama motorlarında görüntülenebilmesi için en önemli faktör içeriğinizin anlaşılabilirliğidir. Makalenizin odak anahtar kelimesini kalıcı bağlantılarınızda Türkçe karakter kullanmadan geçirmelisiniz.  Kullanılabilirliği yüksek bir kalıcı bağlantı şu şekilde görüntülenebilir:

https://makaleplatformu.blogspot.com/blogger-seo-ayarlari-nasil-yapilir

8.      Uygun Etiketlendirme Yapın

Etiketlendirmeler kullanıcıların aradıklarını bulmaları konusunda yardımcı olmaktadır. Diğer ayarlarda olduğu gibi etiketlerde de aşırıya kaçmak seo açısından olumsuzluklar oluşturmaktadır. Her yazınız için bir etiket kullanmak kullanıcıları benzer içeriklere yönlendirebilmek amacıyla en verimli kullanımdır.

9.      İç ve Dış Linkleme Yapın

Linklemeler kullanıcıların nasıl bir davranış göstermesi gerektiğini anlatan bağlantılardır. Sitenize giren kullanıcıların diğer yazılarınıza ulaşması amacıyla okudukları makaleden sonra hangi sayfaya gitmesi gerektiğini linklemeler yardımıyla onlara söyleyebilirsiniz.  Dış bağlantılar ise yazınızın içerik kalitesini arttırmak ve anlattığınız konuyu destekleyici nitelikte bağlantılar olmalıdır. Otoriter sitelerden seçtiğiniz bağlantılar arama motorlarına pozitif seo sinyalleri göndermektedir.

10.   Benzer Makaleler Alanı Ekleyin

Ziyaretçileriniz makalenizin sonuna geldiğinde siteyi terketme eğilimindedir.  Hemen çıkma oranınızı (Bounce Rate) düşürmek için yazınızla alakalı olan diğer makalelerinizi bu alana ekleyerek kullanıcılarınızı farklı yazılarınıza yönlendirebilirsiniz.

Blogger İstatistikleri Üzerinden SEO Ayarları Yapmak

Web sitesi sahiplerinin Blogger SEO Uyumlu yapma konusunda atladıkları alanlardan birisi de site istatistikleri alanlarıdır. Burada sitenizin ne durumda olduğunu tespit ederek hangi sayfalarınızın seo çalışması ihtiyacı olduğunu ya da zayıf içeriğe sahip olduğunu öğrenebilir ve o sayfalar üzerinde iyileştirmeler yapabilirsiniz. 

            İstatistikler alanında  En son paylaştığınız yayının, sitenizin ana sayfasının,  yayınlarının ve sayfalarının görüntülenme ve yorum sayıları infografiklerle detaylı bir biçimde raporlanmaktadır.

Blogger Hedef Kitleniz Üzerinden SEO Ayarları

        SEO ayarlarınızı yaparken ziyaretçilerinizin hangi konular üzerinde içeriklere ulaşmak istediklerini tespit etmelisiniz. Hedef kitlenizin yaş, cinsiyet, eğitim veya hobileri size içeriklerinizi oluşturma ve SEO ayarlarını yapma konusunda fikirler verebilir. Ziyaretçilerinizin detaylı raporlarına ulaşmak için kullanabileceğiniz 2 etkili SEO aracı bulunmaktadır.

Blogger Sitenizi Search Console’a Eklemek

        Web sitenizin tüm bağlantılarını kontrol edebilmek amacıyla Search Console üzerinden mülk eklemelisiniz. Sitenizi nasıl ekleyeceğinizi öğrenmek için “Kapsamlı Google Search Console Rehberi” isimli makalemizi inceleyebilirsiniz.

Meta Etiketler ile Blogger SEO Ayarları Yapma

          Meta etiketleri , kullanıcılarınızdan ziyade algoritmalar için yaptığınız SEO ayarlarını kapsamaktadır. Sitenizin <head> alanına  yerleştirdiğiniz meta etiketleri tarayıcı botlarının sitenizdeki yol haritasıdır. SEO için yaygın olarak kullanılan meta etiketleri şunlardır:

<head>

<meta name=”robots” content=”index,follow”/>  // Sitenizin sıralamaya alınmasına ve takip edilmesine  uygun olduğunu belirtir.

<meta name=”revisit-after” content=”7 days” // Sitenizdeki her sayfaya ayrı olarak yerleştirdiğiniz bu kodlar, sitenizin botlar tarafından kaç günde bir taranması gerektiğini belirtir. />

<meta name=”description” content=”Sitenizin açıklama alanı” />

<meta name=”keyword” content=”Anahtar kelimelerinizi giriniz”/> // Bu alan Google tarafından artık SEO sıralama faktörü değildir.

<meta name=”author” content=”Yazarın Adı”/>

<meta name=”viewport” content=”width=device-width ,  initial-scale=1.0 “ />

</head>

Blogger SEO Verilerini Takip Etme

SEO çalışmalarınızı gerçekleştirirken ne türde bir ilerleme sağladığınızı takip etmek isteyebilirsiniz. Bunun için bir çok SEO aracı bulunmaktadır. Birkaç araç seçerek sitenizin durumunu kontrol edebilir, eksiklikleriniz giderebilirsiniz. Bu araçlar:

Bu araçlar web sitenizi farklı metrikler ile değerlendirmektedir. Her bir aracı deneyerek ne kadarlık bir verim aldığınızı ölçerek hangisini kullanmak istediğinize karar verebilirsiniz.

Rakiplerinizi Analiz Edin

Blogger üzerinden bir yazı paylaşmadan önce mutlaka kullanacağınız anahtar kelimede üst sıralara ulaşan rakip sayfalarınızın ne türde içerikler ürettiğini inceleyin. Google snippet alanının hangi türden bir veri ile oluşturulduğunu ve rakiplerinizin ne türde içerikler hazırladığını bilmek yayınlarınızın seo kalitesini arttırmanızda size rehber olacaktır.

Blogger SEO Ayarları İçin Uygun Tema Kullanımı

Kullandığınız temalar her ne kadar seo alanı ile ilgili değil gibi görünse de sıralamaya girmek için son derece mühim bir konudur. Kullanıcılarınızın sitenizde kolay gezinebilmesi, mobil, tablet ve web platformlarında uyumlu ve hızlı açılabilen temalar kullanmaya çalışın. Temalarınızın siteniz için ne kadar uygun olduğunu şu iki araçla öğrenebilirsiniz:

Blogger Yönetim Paneli (Ayarlar)

Blogger’ın yönetim paneli ile sitenizin tüm teknik alanlarını düzenleyebilirsiniz. Burada  şu kontroller bulunmaktadır:

Temel Kontroller

Temel kontroller alanından bloğunuzun başlığını ,  açıklamasını, kullanıcılara sunduğunuz içeriklerinizin dilini belirleyebilirsiniz. Ayrıca blog sayfanız içerik yönünden yetişkinlere yönelik bir konuya sahipse ziyaretçileriniz sitenize her girişinde uyarı sayfası ile karşılaşacaktır.  Bu ayarları yapılandırmak doğru bir hedef kitle belirleme açısından önemlidir.

Gizlilik

Gizlilik alanı ile  sitenizin arama motorları üzerindeki görüntülenebilirliğini kontrol edebilirsiniz. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Sitenizin arama motorlarında görüntülenebilir özelliğinin kapalı olması indekslenmeyeceği anlamına gelmemektedir. Arama motorlarının hepsi bu komutlara uygun olarak hareket etmeyeceklerdir. Bu özelliklere ek olarak noindex ve nofollow komutlarını da tercih edebilirsiniz.

Yayıncılık

Blog sayfanızın  yayın bilgilerini görüntüleyebileceğiniz alandır. Hangi isimle (URL) yayın yapacağınızı ve yeni bir alan adı satın alma işlemlerinizde özel yönlendirmeler bu alandan yapılmaktadır.

HTTPS

HTTPS bölümü sitenizin http ile açılabilen sayfalarını otomatik olarak HTTPS güvenli bağlantısına yönlendirerek sizin ve ziyaretçilerinizin arasında bir güvenlik köprüsü oluşturur. HTTPS yönlendirmesinin açık olması seo için olumlu bir özelliktir.

İzinler

İzinler, blog sayfanıza hangi kullanıcıların giriş yapabileceğini  ya da yönetebileceğini belirlediğiniz alandır. Buradan  blog sayfanıza yeni yazarlar davet edebilir, onlara yazar ya da yönetici rütbeleri vererek içeriklerinize ulaşmasını sağlayabilir, ya da paylaştığınız içeriklere okuyucuların erişip erişmemesi gerektiğini bildirebilirsiniz.

Yayınlar

            Yayınlar, ana sayfanızda ziyaretçilerinize maksimum ne kadarlık bir yayın gösterildiğini belirlediğiniz bölümdür. Buradan yayınlarınıza mesaj şablonları ya da özel resim kutuları oluşturabilirsiniz.  

Yorumlar

            Sitenizdeki yayınlara gelen yorumların denetimini gerçekleştirdiğiniz bölümdür. Kullanıcılar yorum yapmak istediklerinde nasıl bir sayfanın onları karşılayacaklarını, hangi kullanıcıların gönderilerinize yorum yapabileceğini,  yapılan yorumların hangi mail adresi üzerinden ve nasıl denetleneceğini,  yorum alanlarına gelen kullanıcının  yorum formunda hangi iletiyi göreceğini ve insan doğrulaması seçeneklerini bu alandan yönetebilirsiniz.

E-posta

Yayınları paylaşırken hangi e-postaya gönderilmesi gerektiği bu alan üzerinden yönetilir.

Biçimlendirme

        Sitenizdeki gönderi ve yorumlarda hangi saat dilimi ve tarih yapısının kullanılması gerektiğinin belirlendiği alandır.  Ülkenize göre saat dilimi seçerek ve (gg.aa.yyyy) gibi istediğiniz formatlarda tarih gösterimi yapabilirsiniz.

Meta Etiketler

        Bu alanda arama açıklamasını belirleyebilir,  kullanıcılara gösterilip gösterilmeyeceğine karar verebilirsiniz. Arama açıklamaları blogger seo ayarları  için birincil faktörlerden birisidir.  

Hatalar ve Yönlendirmeler

        Sitenizde bulunmayan bir sayfaya kullanıcı ziyareti gerçekleştirildiğinde hangi mesajın gösterileceğini bu alandan belirleyerek ziyaretçilerin sitenizde daha fazla vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca 404 hatası veren sayfalarınızı yeni oluşturduğunuz sayfalarınıza ya da anasayfa, iletişim alanı gibi yerlere yönlendirerek kullanıcılarınızı aktif tutabilirsiniz.

Tarayıcılar ve Dizine Ekleme

        Arama motoru botları için düzenlenmesi gereken alandır. Burada reklam içerikleri için ads.txt seçeneğini etkinleştirebilir,  özel robots.txt etiketleri yerleştirerek botların nasıl davranması gerektiğini bildirebilir ya da arşiv ve sayfalarınızda bulunan etiketleri kontrol edebilirsiniz.

Blogger’dan Para Kazanma

Blogger’dan para kazanmaya başlamak için Google Adsense programına başvurmanız gerekmektedir.  Kazançlar bölümünden yeni bir  Adsense hesabı oluşturarak başvuru koşullarını eksiksiz tamamlamanız gerekmektedir. Adsense onayı aldıktan sonra sitenize otomatik reklamlar yerleştirerek gelir elde etmeye başlayabilirsiniz.  

Blogu Yönetin

Daha önceden aldığınız bir içerik yedeğini blogger sitenize yüklemek ya da mevcut içeriklerinizi .xml formatında yedeklemek için kullanılan alandır.  Dilerseniz oluşturduğunuz videoları buradan yönetebilir ya da blog sayfanızı tamamen kaldırabilirsiniz.

Site Besleme Oluşturma

Site besleme sayfaları oluşturma sizi takip eden kullanıcılar için daha hızlı yüklenen sayfalar anlamına gelmektedir. Size abone olan kullanıcılar her bir gönderinizde kayıt e-postasına bildirim alarak içeriklerinizi görüntüleyebilir.

Blogger platformu kullanan site yöneticileri için aşağıda bulunan video, Google’da ilk sıraya çıkmanızda size yardımcı olacaktır.

2 Yorumlar

Yorumunuzu Girin...

  1. Çok faydalı bir paylaşım olmuş elinize sağlık ben çok beğendim ve memnun kaldım. Bana çok şey kattı. Kesinlikle herkese okumanızı öneririm.

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten çok faydalı bir paylaşım ben okudum birçok bilgi öğrendim herkes okumalı kesinlikle herkese tavsiye ederim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuzu Girin...

Daha yeni Daha eski