Kalp krizinin belirtileri  çok farklı şekillerde görülebilir.  Göğüs kafesinin  sol kısmında bulunan ve hayatta kalmak için en gerekli organlardan birisi olan kalp 1 gün içerisinde yaklaşık olarak 100.000 kere kasılmaktadır. Ortalama erkek kalbi  340 gram , kadın kalbi ise yaklaşık olarak 300-320 gramdır.  Kalpler kaslı bir yapıya sahiptir ve günde 8000 litreden fazla kanı vücut içerisine pompalar.  Kalp üzerinde oluşan herhangi bir olumsuz durum  ufak çarpıntılara ,  kalp kası hastalıklarına , koroner kalp hastalıklarına , kalp kapakçıkları hastalıklarına ya da en kritik olan kalp krizine dönüşebilir.  Dolayısıyla kalp krizinin belirtileri konusunda herkesin bilinçlenmesi gerekir.


Kalp Krizi Nedir?
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
Kalp Krizinin Nedenleri Nelerdir ?
Kalp Krizinin Tedavi Yöntemleri

Kalp Krizi Nedir?  

kalp krizinin belirtileri

            Kalbi besleyen atardamarların bu işlevi tam olarak yerine getirememesi sonucunda ani tıkanmalar oluşur. Dolayısıyla kalp yeterli oksijeni alamaz ve kalp dokularında hasarlar oluşmaya başlar. Kalbe kan akışı sağlayan atardamarlarda  yağ ve kolesterol gibi vücutta olumsuz etkiler bırakabilecek maddeler biriktiğinde bir süre sonra bu birikmeler sonucunda kalp yolundaki damarlar tıkanarak çatlamalar oluşur. Daha ileriki evrede bu çatlaklarda pıhtılaşma oluşarak damarlar tıkanır ve kalp krizi gerçekleşir. Bu gibi durumlarda kalp krizi erken müdahale çok mühimdir. Erken bir müdahale yapılmadığında ise kalp dokularında kayıplar meydana gelir ve kalp pompalama gücü azalarak kalp yetmezliğine kadar gidebilir. Türkiye geneline bakıldığında yılda 200 binden fazla insan kalp krizi yüzünden hayatını kaybetmektedir.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

            Kalp krizi belirtileri nelerdir? sıkça merak edilen konular arasındadır.  Kalp krizindeki ilk ve en belirgin belirti göğüs üzerinde yoğun bir ağrının olmasıdır. Göğsün merkezinde hissedilen bu ağrı sanki üzerine birisi oturmuş hissiyatı verir ve bu ağrı baskılı bir şekilde sürmeye devam eder. Göğüs ağrısı nefes alıp verirken artış göstermez fakat yayılım hızı yüksektir.  Özellikle sol kola ,  omza, karına ve çene bölgesine yayılarak bu bölgelerde uyuşma ve ağrılar hissedilebilir.  Kriz süresi ortalama olarak 15-20 dakika kadar sürer. Ağrının hafiflemesini sağlamak için en etkili yöntem rahat bir yatağa uzanarak dinlenmektir. Kalp krizinin belirtileri arasında sıkıntı, baş dönmesi,  en ufak bir harekette çok fazla yorulma , nefes alıp verirken zorlanma,  midenin olduğundan fazla bulanması ve ritim bozuklukları bulunur.  Uyku ya da dinlenme pozisyonundaki kalp krizleri daha tehlikelidir ve ölümcül sonuçlar doğurabilir.

 Kalp Krizinin Nedenleri Nelerdir ?

    • Sigara ve alkol tüketimi kalp krizini tetikleyen en önemli nedendir.
    • Kanda bulunan LDL(kötü huylu kolesterol)  oranı ne kadar artarsa kalp krizi geçirme ihtimali de bir o kadar artmaktadır.  Kolesterolü arttırıcı bir özellik gösteren  kızartılmış gıdalar , sucuk, pastırma, salam , sosis,  kırmızı et, yağlı süt ve süt ürünleri ,  kaymak gibi ağır besinlerden uzak durulmalıdır.
    • Şeker hastalığının olması kalp krizinin en önemli nedenleri arasındadır. Şeker hastalarında damar yolları esnekliği zayıftır ve tıkanma ihtimalini daha da arttırdığından kalp krizinden hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunda şeker hastalığı da bulunmaktadır.
    • Kandaki tansiyon oranının çok fazla artış göstermesi (hipertansiyon) kalp krizi oranını %60 arttırır.
    • Yaşlılık da kalp krizi nedenlerinden birisidir. Yaş arttıkça damarlardaki bozulmalar da artmakta ve tıkanıklıkların oluşması kaçınılmazdır.
    • Kadınlarda bulunan östrojen hormonu kalp krizini koruyucu niteliktedir. Dolayısıyla erkeklerde ve menapoza girmiş kadınlarda kalp krizi ihtimali daha yüksektir.
    • Aşırı kilo alımına bağlı olarak gelişen obezite hastalığı da kalp krizi riskini arttırmaktadır. Dolayısıyla kalp krizi tehdidini ortadan kaldırmak için karbonhidrat ve ağır yağlı yiyeceklerin tüketimine dikkat edilmelidir.
    • Kalp krizi genetik özellikler taşıyabilir. Bireyin anne ve babasında kalp krizi yaşandıysa o kişi de de görülme riski yüksektir.
    • Karaciğerde üretilen C-reaktif protein ,  lipoprotein gibi maddelerin  yükseliş göstermesi de kalp krizine neden olabilir.

Kalp Krizinin Tedavi Yöntemleri

        Kalp krizinin belirtileri görüldükten sonra en kısa süre içerisinde tedavi edilmelidir.  Bunun için en yakın tam donanımlı hastaneye başvurmak gerekir. Kalp krizi başladıktan yaklaşık 1-2 saat sonrasında hiçbir müdahale gerçekleştirilmediğinde ölüm gerçekleşebilir.  Kalp krizini hissettiğiniz anda su dışında herhangi bir sıvı ve yiyecek tüketmeyin. Sağlık ekipleri gelinceye kadar ayaklarınızı kalp seviyesinin üstüne getirin.  Hastaneye getirildikten sonra  uzmanlar gerekli gördüğü durumlarda kalp alanına (kardiyoloji) yönlendirme yapabilir  ve damarların durumunu kontrol etmek için anjiyo uygulanabilir.  Bu kontrollerden sonra hasta ilaç ya da cerrahi operasyonlarla (ameliyat) desteklenir.  

1 Yorumlar

Yorumunuzu Girin...

  1. Gerçekten harika bir makale yazısı olmuş herkesin öğrenmesi gerekiyor bu bilgileri herkese tavsiye ederim kesinlikle

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuzu Girin...

Daha yeni Daha eski