anahtar kelime analizi

Anahtar kelime analizi  SEO çalışmalarının dönüşüm sağlayan  en önemli adımlarından bir tanesidir.  Anahtar kelimelerinizi belirlerken kullanacağınız anahtar kelime araçları web sitenizin sunduğu hizmetle ve hedef kitlenizle birebir örtüşmelidir. Aksi takdirde önemli bilgiye ulaşmak isteyen ziyaretçileriniz sayfalarınızı arama sorgularında göremeyecektir. Her bir sayfanız için özenle hazırlayacağınız kelimeler nasıl bulunur. Detaylıca inceleyelim.


Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?
Anahtar Kelime Analizi Neden Değerlidir?
Anahtar Kelime Analizi Araçları
Google Ads Keyword Planner (GoogleAds Anahtar Kelime Planlayıcısı)
UberSuggest
Keywordtool.io
SEMrush
Ahrefs Keyword Planner
En Çok Tıklanan Anahtar Kelimeler
Başlık Terimli Anahtar Kelimeler
Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler
Gezinme Anahtar Kelimeleri
Bilgilendirici Anahtar Kelimeler
İşlemsel Anahtar Kelimeler
Youtube Anahtar Kelime Bulucu Araçları
TeknoHubs - Teknoloji Haberleri ve Eğlenceli Testler

Anahtar Kelime Analizi Nedir , Nasıl Yapılır?

İnternet dünyasında milyonlarca kullanıcı her gün sayısız sorgu yapıyorlar. Sorguları yaparken kullandıkları bu kelimeler sayfanızdaki içerikler içerisinde bulunan anahtar kelimeler ile eşleştirildiğinde arama motorları sitenizi ön plana çıkartıyor.  Bu anahtar kelimeleri tespit edebilmek ve aranma hacmine göre detaylı raporların çıkartılabilmesi için de web geliştiricileri çeşitli anahtar kelime analizi araçları kullanarak web sayfaları için en doğru anahtar kelimeleri yakalayarak ziyaretçilerini arttırıyor.

Anahtar Kelime Analizi Neden Değerlidir?

Anahtar kelimeler web sitelerinizin temel yapı taşlarından bir tanesidir. İçerik üretimlerinizde , sayfalarınızın ücretli tanıtımlarında ya da en önemlisi kullanıcıların yaptığı sorgularda üst sıralarda görünmek için kullanılan anahtar kelimeler internet dünyasında nasıl bir yol izleyeceğinizi belirtmenin ilk adımıdır.

Doğru yapılan bir analiz web sitesi ziyaretlerinizi önemli ölçüde arttırdığı gibi yanlış analizler de sayfalarınızın kullanıcılar tarafından görüntülenemeyeceği anlamına gelir.  Dolayısıyla sitenizin dinamiklerini iyi tartarak web sitenizi ziyaretçilerinize açık bir hale getirerek en yüksek verimi elde edin.

Anahtar Kelime Analizi Araçları

Anahtar kelime çalışması basit gibi görünen fakat oldukça detaylı bir süreçtir.  Her bir sayfaya özel olarak hazırlanan bu kelimeler, destekleyici semantik kelimeler ile birlikte zenginleştirilmelidir.  Aranma hacmi, rekabet oranı, tıklama başına maliyet, sayfa teklifleri gibi hassas verileri  web sayfanızın durumuna göre  ücretli ya da ücretsiz analiz araçları ile tespit edebilirsiniz.

En iyi analiz aracı diye bir şey yoktur.  Piyasada bulunan popüler analiz araçlarının kullanıcılara sunduğu tüm özellikleri kendi web sitenizde test ederek internet stratejinize ve harcayabileceğiniz bütçeye göre en ideal aracı kullanabilirsiniz.  Web kullanıcıları tarafından en sık kullanılan anahtar kelime analiz araçları şunlardır:

google ads keyword planner

Ücretsiz olarak sunulan etkili ve gerçekçi bir  Google anahtar kelime bulma aracıdır.  Aracı kullanabilmek için öncelikle Google Ads üzerinde oturum açmanız gerekmektedir. Oturum açtıktan sonra karşınıza çıkan sayfada  araçlar> anahtar kelime planlayıcı adımlarını takip ederek “Yeni anahtar kelime keşfedin” seçeneği üzerinden analizlerinize başlayabilirsiniz.

Örneğin kitap almak isteyen kullanıcılar için içerik paylaşacaksınız. En doğru anahtar kelimeyi bulmak için sayfanızın otorite seviyesi, stratejisi-bütçesi ve rakiplerinizin durumunu analiz ederek seçimlerinizi yapmalısınız. Bu anahtar kelime için Google Ads Anahtar Kelime Aracı üzerinde analiz aşağıdaki gibi yapılır:

 

anahtar kelime analizi

         İlk maddedeki  “kitap al” kelimesi  aylık olarak 10.000 ila 100.000 kez aranıyor. Fakat çok fazla aranan bir kelime başarılı olacak diye bir kural yok.  Rekabet oranına baktığımızda yüksek olduğunu görüyoruz. Yani bu kelime için üst sıralara çıkmak isteyen ve bunun için yüksek bütçeler ayıran çok fazla web sitesi var.  Dolayısıyla ikinci maddede bulunan “kitap nereden alınır” sorgusu  100 ila 1000 aylık aramaya sahip olmasına rağmen ilk anahtar kelimeye göre daha düşük bir rekabete sahiptir. Dolayısıyla içeriğimizin ziyaretçiler tarafından görüntülenebilmesi için daha uygun bir seçim olacaktır.

Neil Patel tarafından geliştirilen ücretsiz  anahtar kelime analizi aracıdır.  Anahtar kelimeler dışında farklı SEO hizmetleri de ubersuggest aracılığıyla verilmektedir.  Aylık arama hacmi(Volume) , tıklama başına maliyet(CPC),  kelime ve seo zorluğu gibi bilgilere erişebilirsiniz.    

            Makale siteleri hakkında yapacağınız bir anahtar kelime araştırması aşağıdaki gibidir:

 

makale siteleri keyword planner

             Arama hacmi ve seo zorluğuna göre sitenize uyumlu olan anahtar kelimeleri kullanarak seo uyumlu makale açısından zengin bir içerik oluşturabilirsiniz.

Keywordtool.io anahtar kelime analizi aracı bazı verileri göstermek için ücretli sürüm özelliğini kullanır. Anahtar kelime fikirleri edinmek için kullanılabilecek araçlardan birisidir. Ayrıca tüm anahtar kelime fikirlerini .csv ile excel dosyasına aktarmanıza da olanak tanıyor.

 

keywordtool anahtar kelime analizi

 Yukarıdaki resimde “seo uyumlu makale ” sorgusunun trend,rekabet değeri ve en çok aranılan diğer anahtar kelimeleri gösterilmiştir.  

Anahtar kelime araştırması  için kullanılan popüler bir seo aracıdır. Detaylı metriklere ulaşmak için Premium sürüme geçmenizi istiyor. Fakat kısa vadeli seo çalışmaları için oldukça detaylı bilgiler sunuyor. Hedef anahtar kelime fikirlerinin dışında , ülkeniz içerisinde ve uluslararası alanda ne kadarlık bir arama hacmine sahip olduğunu da raporluyor. “Araba modelleri” için anahtar kelime analiz sonuçları aşağıdaki gibidir:

semrush örnek rapor

Ahrefs aracı detaylı anahtar kelime analizleri gerçekleştirmek için 7$ karşılığında raporlar sunmaktadır. Anahtar kelime analizinin dışında site içerisinde organik arama trafiği, rakip domain analizleri,  backlink analizi, sosyal medya araştırması gibi bir çok planı ücretsiz olarak kullanıma sunuyor.

En Çok Tıklanan Anahtar Kelimeler

En çok tıklanan anahtar kelimeler ile web siteniz için uygun anahtar kelimeleri seçebilirsiniz.  Anahtar kelimeler türleri bakımından incelendiğinde 5 sınıfa ayrılır.

  • Başlık Terimli Anahtar Kelimeler

Rekabet oranı yüksek olduğundan sıralama elde etmek zordur. Genellikle 1-2 kelimeden oluşurlar ve kullanıcı arama potansiyelinin yüksek olduğu, popüler kelimeleri içerirler. Örnek:  “klasik filmler”

  • Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler

Sıralama elde etmek için sıkça kullanılan anahtar kelimelerdir. 3 ve daha fazla kelimeyi içeren arama tahminlerini içerir. Daha spesifik bir konuyu içerdiğinden web trafiğini olumlu yönde arttırır.  Örnek: “klasik çağan ırmak filmleri”  

  • Gezinme Anahtar Kelimeleri

Gezinme anahtar kelimeleri sosyal medya platformlarına işaret eden anahtar kelimelerdir. Başlık terimli sınıfıyla eşdeğer olan bu sınıf yüksek arama hacmine sahip rekabeti yüksek kelimeleri içermektedir. Örnek: “Facebook” ,  “Youtube” , “İnstagram”

  • Bilgilendirici Anahtar Kelimeler

Bir ürünün ya da hizmetin nasıl yapılması gerektiğini anlatan “bu nasıl yapılır?” , “en iyisi nedir” kelimeleriyle desteklenen içeriklerdir. Sıralama elde etmek kolaydır. Örnek: “kağıttan uçak nasıl yapılır” , “evde çiğköfte nasıl yapılır?”

  • İşlemsel Anahtar Kelimeler  

İşlemsel anahtar kelimeler kullanıcıyı harekete geçiren ifadeleri kullanılarak oluşturulur. Rekabet seviyesi sektöre göre değişse de doğru kullanıldığında mükemmel sonuçlar alınabilir. Örneğin: “çevrimiçi ceket satın al” , “hemen kitap satın al”

Youtube Anahtar Kelime Bulucu Araçları

SEO anahtar kelime araştırması  içerisinde youtube seo merak edilen konulardan birisidir.  Daha dar bir anahtar kelime hacmi bulunan youtube platformu için anahtar kelime analizleri yapabileceğiniz araçlar şunlardır:


   TeknoHubs - Teknoloji Haberleri ve Eğlenceli Testler 

Teknohubs,  2020 senesinde kurulan  internet sitesi ile genel ağda yayın hayatını  sürdüren bir web sitesidir. Site içerisindeki teknoloji haberleri,  teknolojik incelemeler,  fiyat/performans ürünleri, eğlenceli testler ve  teknoloji videoları  Teknohubs kullanıcılarının eğlenceli vakit geçirebilmeleri amacıyla oluşturulan içeriklerdir.  Sitenin temel hedefi,  kullanıcılarına  teknolojik gelişmeleri ve  teknoloji haberlerini en hızlı  şekilde ulaştırabilmektir.

7 Yorumlar

Yorumunuzu Girin...

  1. Anahtar kelimelerin web sitesi için önemini çok güzel açıklamış. Çok güzel bir yol haritası olmuş bu makale. Yazanın ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten anlatım çok iyi ve açıklayıcı olmuş. Bu konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyordum sayenizde ayrıntıları ile öğrenmiş oldum teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten çok bilgilendirici bir yazı olmuş ellerinize sağlık merak ettiğim ne varsa herşey anlatılmış teşekkür ederim bilgilendirici yazınız için

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten çok bilgilendirici bir yazı olmuş ellerinize sağlık merak ettiğim ne varsa herşey anlatılmış teşekkür ederim bilgilendirici yazınız için

    YanıtlaSil
  5. çok güzel bir makale olmuş oldukça bilgilendirici öğrenmek istediğim her şeyi öğrendim ayrıntılarıyla anlatılmış elinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Anahtar kelime analizi ve oluşturma konusunda çok işime yaradı makaleniz gerçekten çok teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuzu Girin...

Daha yeni Daha eski