CSS Nedir? En Çok Kullanılan CSS Kodları Nelerdir?

css nedir

İngilizce açılımı Cascading Style Sheet olan kavram  Basamaklandırılmış Stil Katmanı anlamını taşımaktadır. CSS Nedir? sorusu web tasarım ile ilgilenenlerin sıkça merak ettiği konulardan birisidir. Bu makalemizde css dilini kapsamlı bir şekilde ele alacağız. Yazımızın sonunda  en çok kullanılan css kodları   hangileridir, css ile neler yapılabilir detaylı bir şekilde öğrenmiş olacaksınız. Kodları yazmadan önce çalışma ortamının nasıl kurulması gerektiğine bir göz atalım.


CSS Kodları İçin Çalışma Ortamının Kurulması
CSS Kütüphanesini Eklemek
CSS Kodları ve Kullanımları
Font Kodları
Stil Kodları
İç Boşluk Oluşturma Kodları
Dış Boşluk Oluşturma Kodları
CSS Kenarlık Oluşturmak
CSS Animasyon Ekleme İşlemleri
CSS Örnek Menü Oluşturma

CSS Kodları İçin Çalışma Ortamının Kurulması

CSS yazmaya başlamak için öncelikle bir text editörü programı indirmelisiniz. En çok tercih edilen CSS yazılımları şunlardır:

Yukarıdaki listeden herhangi bir programı indirip bilgisayarınıza kurduktan sonra kod yazmaya başlayabilirsiniz.  Editörü açtıktan sonra ilk olarak HTML alanındaki yapınızı oluşturun. Ardından CSS alanı için .css uzantılı bir klasör oluşturarak ilk kodunuzu yazın.

CSS Kütüphanesini Eklemek

CSS kodları, web sitesinde doğru bir şekilde çalışabilmesi için HTML verilerine ihtiyaç duyar. CSS kütüphanesini/kodlarını çalıştırmanın 4 farklı yolu bulunur.

1.Head Alanına Eklemek

Farklı bir .css uzantılı sekme üzerinden işlem gerçekleştirilecekse bu kütüphanenin html dizininde tanıtılması gerekmektedir. Bu işlem aşağıdaki gibi yapılmaktadır: 

<head>

<link rel=”stylesheet” type=”text/css” href=”Uzantinizin-adi.css” />

</head>

2.Çoklu CSS Dosyalarını Eklemek

Elimizde birden fazla css dosyası olması durumunda kullanabileceğimiz yöntemlerden birisidir. Örneğin ilk-proje.css ve ikinci-proje.css isminde iki tane dosyamız olsun. Bu iki dosyayı tek tek html alanına tanıtmak yerine iki dosyayı ayrı bir css alanı içerisine alıp tanıtabiliriz. Css-projelerim.css isimli yeni bir dosya oluşturup içerisine şu kodları  yazmalıyız:

@import url (/css/ilk-proje.css)

@import url (/css/ikinci-proje.css)

3.Head Dosyaları İçerisine Stil Alanı Eklemek

Bu yöntemde css verilerini oluşturmak için <div> </div> yapısından faydalanacağız. İlk olarak css oluşturmak istediğimiz bir görsele ya da metine id ya da class ataması yapmamız gerekiyor. Ardından bu atamayı head alanında tanımlayıp kodları yazmaya başlayabiliriz.  ID olarak tanımlanan bir veri seti # , class ile tanımlanan ise . ile temsil edilmektedir. Örnek olarak:

<head>

<style type=”text/css”>

#kirmiziRenk{

color:red;

font:14px ;

}

.turuncuRenk {

color:orange;

font:15px;

}

</style>

</head>

<body>

<div id=”kirmiziRenk“>Bu metnin rengi kırmızıdır.</div>

<div class=”turuncuRenk“>Bu metnin rengi turuncudur.</div>

</body> 

HTML Nedir? HTML Kodları ile Neler Yapılabilir? isimli yazımızı okuyarak html etiketleri ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

4.Kod İçerisine Stil Tanımlaması Yapmak

Bu yöntemde uygulanacak olan css kodları sayfa içerisinde bulunan HTML nesnelerine uygulanmaktadır. Örnek ile pekiştirmek gerekirse  navbar alanındaki “Kategoriler” isimli menünün  renginin beyaz, arkaplan renginin siyah olmasını istiyorsak şu kodları kullanabiliriz:

İlk olarak HTML’de bir div tanımlayalım:

<div>Kategoriler</div>  daha sonrasında bu divin içerisine stil kodlarını yerleştirelim:

<div style=”background-color:black; color:white;”>Kategoriler</div>

CSS Kodları ve Kullanımları

Bu bölümde CSS3 ile gelen  yeni CSS özellikleri nelerdir?  ve CSS Kodları Nelerdir? konularını detaylı bir şekilde ele alacağız. CSS yazılım dili içerisinde kullanılan kodlar şunlardır:

Font Kodları

Font kodları ile bir metnin ya da nesnenin görünüşü veya boyutları değiştirilebilir. Font kodları ve anlamları aşağıdaki gibidir:

@font-face: Bu kod ile sistem tarafından tanımlanan yazı tiplerinin (Calibri, Arial, Verdana, Times New Roman) dışındaki yazı tiplerini  de kullanabiliyoruz.  Kullanımı şu şekildedir:

@font-face  {

Font-properties (istenilen özellikler bu alana girilecek)

}

Font : Tüm font özelliklerini tek bir satırda yazmaya yarayan koddur.

Font-family :  İçeriğimize yazı tipi ailesi eklemek için kullanılan koddur. Font-family değerinden sonra birden fazla yazı tipi belirtildiğinde otomatik olarak ilk değer uygulanır. Fakat ilk değer tarayıcı tarafından desteklenmediğinde bir sonraki değere geçilmektedir. Örneğin :

Font-family : arial, verdana;

Yukarıdaki örnekte  arial tarayıcı tarafından desteklenmediğinde yazı tipi verdana olarak belirlenecektir.

Font-size : Yazıların boyutlarını belirlemek için kullanılan koddur.  Px ya da em gibi değerler ile ifade edilmektedir. Varsayılan değer 16px’dir.

Font-style : Yazının görünümünü değiştirmek için kullanılmaktadır. 3 parametre bulunur:

  • Italic: Yazıların italik/eğik olarak gösterilmesi için kullanılır. Genellikle dergi ya da kitap isimlerinde kullanımı yaygındır.
  • Normal : Hiçbir değer atanmadığındaki varsayılan değerdir.
  • Oblique : İtalik ile benzer bir görünüme sahiptir. Kullanımı italiğe göre daha azdır.

Font-variant :  Yazıda bulunan küçük harflerin büyük hale getirilmesi için kullanılmaktadır. Uzun paragraflarda hızlı işlem yapmak için kullanılabilir.  Yazıdaki tüm harfler küçük karakterdeyse  boyutları eşitlenerek hepsi büyük karaktere dönüştürülür. Küçük ve büyük harfler karışık olması durumunda küçük harfler büyütülür fakat büyük harfler boyut olarak büyütülmektedir.  2 parametre ile kullanılmaktadır:

  • Small-caps : Karakteri büyük hale getirir.
  • Normal : Varsayılan değerdir.

Font-weight :  Yazıları  ince ve kalın olarak göstermek için kullanılmaktadır.  Şu parametrelerle kullanılmaktadır:

  • Bold : Yazıyı kalınlaştırmak için kullanılır.
  • Bolder : Yazıyı daha kalın yapmak için kullanılmaktadır. Bold kodunda oluşan görünümden daha kalın görünüm sağlanır.
  • Lighter : Kalın olan yazıyı inceltmek için kullanılmaktadır.
  • Normal :  Varsayılan değerdir. Hiçbir değer girilmediğinde uygulanan parametredir.

100 ila 900 oranında değerler verilebilir. 100 bir metin için en ince 900 ise en kalın olarak kabul edilmektedir.

Stil Kodları

color : Metnin rengini belirlemek için kullanılan koddur. Renk ataması yaparken ilgili rengin İngilizce ismi yazılabildiği gibi hex ya da rgb kodları da kullanılabilir. Tüm renk kodlarına buradan ulaşabilirsiniz. 

background-color : Metnin arkaplan rengini belirlemek için kullanılır.  Daha iyi bir görünüm için color ile zıt renkler tercih edilerek kullanılmaktadır. Örneğin beyaz renkli bir yazı için siyah arkaplan tercih edilir.

letter-spacing : Kelimelerin arasındaki boşluk sayısını arttırmak ya da azaltmak için kullanılır.  Eksi değerler girildiğinde kelimeler birbirine yakınlaşır artı değerlerde uzaklaşır.

line-height : Satırlar arasındaki mesafeyi belirlemek için kullanılmaktadır.

word-break : Satır sonuna gelen kelimenin tam olarak sığdırılması için kullanılan kod yapısıdır.  Border yapılarında çokça tercih edilen koddur.  İki değer alabilir:

  • keep-all : Hiçbir değer girilmediğinde varsayılan olarak uygulanmaktadır. Satır sonları kesilmez fakat uzun bir yazıda kötü bir görünüm oluşur.
  • break-word : Satır sonlarında uzun olan kelimeler metne eşit olacak şekilde kesilerek dağıtılır.

word-spacing : Kelimeler arasındaki iç boşluğu arttırmak için kullanılan parametredir.

white-space: Yazılardaki boşlukların tüm metne nasıl dağıtılacağını belirlemek için kullanılır. Tek satır iki satır ya da dört satıra bölmek için bu özellik kullanılabilir.  5 değer alabilir. Bunlar:

  • Normal
  • Nowrap
  • Pre
  • Pre-line
  • Pre-wrap

word-wrap : Karakter alanına sığmayan kelimeleri bölmek için kullanılan komuttur.  Normal ve break Word parametrelerini içerir.

writing-mode : Yazma modunu değiştirmek için kullanılmaktadır.  Yazıları dikey ya da yatay olarak değiştirmeye yarar.  3 değer alabilir:

  • horizontal-tb : Yazının yatay hale gelmesini sağlar .
  • vertical-lr :Yazının soldan sağa doğru dikey hale gelmesini sağlar.
  • vertical-rl : Yazının sağdan sola doğru dikey hale gelmesini sağlar.

text-transform : Text-transform özelliği yazıların boyutlarını değiştirmek için kullanılmaktadır. Küçük olan yazıları büyük, büyük olan yazıları küçük ya da her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde ayarlamak için bu komut kullanılmaktadır.  3 değer alır:

  • uppercase : Yazıdaki tüm harfleri büyük yapmak için kullanılır. 
  • lowercase:  Yazıdaki tüm harfleri küçük yapmak için kullanılır.
  • capitalize : Her kelimenin ilk harfini büyük yapmak için kullanılır.

text-align : Yazıların görsellerin ya da diğer nesnelerin yatay düzlemde hizalanması için kullanılmaktadır.  Yazıları ilgili bölgeye sabitlemek için şu komutlar kullanılabilir:

  • right: Yatay düzlemde sağa hizalamak için kullanılır.
  • left: Yatay düzlemde sola hizalamak için kullanılır.
  • center:  Yazıyı ortalamak için kullanılır.
  • justify: Sayfa başına(en sola ) sabitlemek için kullanılır.
  • end:  Sağa sabitlemek için kullanılır.
  • start: justify ile aynı işlevi yerine getirir.

text-decoration : Maddeleme, sıralama gibi özellikler için yazının üzerini çizmek ya da çizili olan maddeleri kaldırmak için kullanılır.  Text-decoration  komutunda 4 özellik bulunur:

  • underline : Yazının altını çizmek için kullanılmaktadır.
  • line-through : Yazının üzerini çizmek için kullanılan özelliktir.
  • overline : line-through ile benzer özelliktedir.
  • none : Çizilen madde ve çizgi işaretlerinin kaldırılması için kullanılmaktadır.  

text-decoration-color: Yazılara eklenen çizgilerin hangi renkte gösterileceğini bu kod ile belirleyebiliyoruz.

text-decoration -style : Yazılara eklenen çizgilerin hangi şekilde olacağını belirlemek için kullanılır. Sürekli çizgi, kesikli çizgi örnek olarak gösterilebilir.  

text-indent : En sık kullanımı paragraf başlarıdır. Yazıya başlarken bir iç girinti oluşturmak için kullanılır.  İstediğimiz değerlerde px ölçüsü vererek girintiyi ayarlayabiliriz.

text-shadow : Metnin x ve y koordinatlarına çeşitli değerler vererek gölgelendirme , konumunu değiştirme ya da kalınlaştırma işlemleri yapılan komuttur.  Kullanımı şu şekildedir:

10px 15px 20px 25px

Yukarıdaki örnekte 10 px  metnin x eksenine göre konumunu, 15px metnin y eksenine göre konumunu,  20px bulanıklaştırmayı 25px ise koyuluk değerini ifade etmektedir.  

box-shadow: Görsellerin gölgelendirme işlemleri için kullanılan özelliktir.

text-owerflow : Overflow özelliği metnin taşma durumlarında kullanılan özelliktir. Yazı fazla uzun olduğunda kullanıcılara yazının devamı olduğunu gösteren 3 nokta gösterilmektedir. Şu değerleri alabilir:

  • clip: Hiçbir değer girilmediğinde varsayılan olarak işaretlenir.
  • ellipsis: Yazıların taşma durumlarında üç nokta ifadesini gösteren özelliktir.

İç Boşluk Oluşturma Kodları

Padding yani iç boşluk en çok kullanılan css kodları  arasındadır. Metinleri birbirinden ayırarak daha efektif bir görünüm sağlamak için boşluk komutları kullanılır. Padding özellikleri şunlardır:

  • padding: En genel ifadedir. Tüm özellikleri tek bir kodda göstermek için kullanılabilir.  İç boşluk verirken  Padding değeri px, pt, cm ya da % şeklinde verilebilir.
  • padding-top: Yukarıdan iç boşluk vermek için kullanılan komuttur.
  • padding-right : Sağ taraftan iç boşluk vermek için kullanılan komuttur.
  • padding-bottom: Aşağı taraftan iç boşluk vermek için kullanılan komuttur.
  • padding-left: Sol taraftan iç boşluk vermek için kullanılan komuttur.

Dış Boşluk Oluşturma Kodları

CSS dilinde dış boşluk oluşturmak için margin ifadesi kullanılmaktadır.  Margin değerleri konumuna göre  4 özellik ile kullanılabilir. Bunlar :

  • margin-top Üstten dış boşluk vermeye yarayan komuttur.
  • margin-right:  Sağdan dış boşluk vermeye yarayan komuttur.
  • margin-bottom Aşağıdan dış boşluk vermeye yarayan komuttur.
  • margin-left Soldan dış boşluk vermeye yarayan komuttur.

CSS Kenarlık Oluşturmak

CSS’te kenarlık oluşturmak için border ifadesi kullanılmaktadır. Kenarlıkların yönünü şeklini ya da rengini belirtmek için aşağıdaki ifadeler kullanılmaktadır:

border-top:  Bir nesneye üst kenarlık vermek için kullanılır.

border-right: Bir nesneye sağ  kenarlık vermek için kullanılır.

border-bottom: Bir nesnenin altına kenarlık vermek için kullanılır.

border-left: Bir nesneye sol kenarlık vermek için kullanılır.

border-color: Oluşturulan kenarlıkları renklendirmek için kullanılan komuttur.

border-top-color: Oluşturulan kenarlığın üst bölgesini renklendirmek için kullanılır.

border-right-color: Oluşturulan kenarlığın sağ bölgesini renklendirmek için kullanılır.

border-bottom-color: Oluşturulan kenarlığın alt bölgesini renklendirmek için kullanılır.

border-left-color: Oluşturulan kenarlığın sol bölgesini renklendirmek için kullanılır.

border-style: Kenarlık oluştururken farklı stiller (kesik , noktalı ,düz) kullanmak için kullanılmaktadır. Kenarlıklar için  10 farklı özellik  kullanılabilir. Bunlar :

  • dotted: Noktalı kenarlık oluşturmak için kullanılır.
  • dashed: Çizgili kenarlık oluşturmak için kullanılır.
  • solid:  Düz/sürekli kenarlık oluşturmak için kullanılır.
  • double: Çift kenarlık oluşturmak için kullanılır.  
  • groove : Oluk şeklinde 3B kenarlıklar oluşturmak için kullanılır.
  • ridge: Çıkıntılı kenarlık oluşturmak için kullanılır.  
  • inset: İç kenarlık oluşturmak için kullanılır.
  • outset : Dış kenarlık oluşturmak için kullanılır.
  • none: Kenarlıkları kaldırmak için kullanılır.
  • hidden : Gizli bir sınırlama oluşturmak için kullanılır.

border-top-style: Üst kenarlığa stil vermek için kullanılır.

border-right-style: Sağ kenarlığa stil vermek için kullanılır.

border-bottom-style: Alt kenarlığa stil vermek için kullanılır.

border-left-style: Sol kenarlığa stil vermek için kullanılır.

border-width: Tüm kenarlıkların genişlik değerlerini belirlemek için kullanılır.

border-top-width: Üst kenarlığın genişlik değerini  belirlemek için kullanılır.

border-right-width: Sağ kenarlığın genişlik değerini belirlemek için kullanılır.  

border-bottom-width: Alt  kenarlığın genişlik değerini belirlemek için kullanılır.  

border-left-width Sol kenarlığın genişlik değerini belirlemek için kullanılır.  

border-top-left-radius: Oluşturulan kenarlığın sol üst köşesini daha yuvarlak göstermek için kullanılır.

border-top-right-radius: Oluşturulan kenarlığın sağ üst köşesini daha yuvarlak göstermek için kullanılır.

border-bottom-left-radius: Oluşturulan kenarlığın sol alt köşesini daha yuvarlak göstermek için kullanılır.

border-bottom-right-radius: Oluşturulan kenarlığın sağ alt köşesini daha yuvarlak göstermek için kullanılır.

Not: Yuvarlatma işlemleri oluşturulan kenarlıkların daha estetik görünmesini sağlar.

CSS Animasyon Ekleme İşlemleri

CSS animasyon ekleme , çok fazla kullanılan bir işlemdir. Nesneleri daha dinamik bir şekilde oluşturmak için animasyon yapılarından faydalanılmaktadır. CSS dilinde animasyonlar @keyframes ifadesi ile bloklar oluşturularak from ve to özellikleri ile  birlikte kullanılırlar. CSS animasyon kullanımı şu şekildedir:

Animasyon Oluşturma

Animation-name: Animasyonun ismini belirtmek için kullanılır.

Animation-duration: Animasyonun aktif olduğu süreyi belirlemek için kullanılır. Saniye için s milisaniye için ms ifadesi kullanılır.  

Animation-timing-function: Animasyonun nasıl bir fonksiyonda olacağını belirtmek için kullanılır. Bu değerden sonra verilen fonksiyon animasyonun nasıl oynatılacağını belirler. 5 değer ile birlikte kullanımı bulunur.

Ease: Varsayılan olarak uygulanmaktadır. Animasyon yavaş bir biçimde başlayarak hızlanır. Bitişe doğru tekrardan yavaşlayarak işlem sonlandırılır.

Ease-in: Animasyonun yavaş bir biçimde başlatılmasını sağlar.

Ease-in-out: Animasyonun hem yavaş başlamasını hem de yavaş bitmesini sağlar.

Ease-out: Animasyonun bitişinin yavaş olmasını sağlar.

Linear: Animasyon başlangıcından sonuna kadar sürekli olarak aynı hızda ilerler.

Animation-delay: Sayfa açıldıktan sonra animasyonun ne kadarlık bir gecikme yaşayacağını bildirir. Bir süre bekledikten sonra animasyonun oynamasını istiyorsanız  saniye değerini yüksek tutmalısınız.    

Animation-iteration-count: Animasyonun yenilenme süresini belirlemek için kullanılır. Sürekli devam etmesi için infinite (sonsuz) kodu ile birlikte kullanılmalıdır.

Animation-direction: Animasyonun hangi yönde ilerlemesi gerektiğini bildiren koddur.  Varsayılan değer normal ifadesi ile  kullanılır. 3 farklı değer alabilir.

Reverse : İlgili animasyon ters yönlü olarak çalışmaya başlar.

Alternate: Animasyon kendi akışı içerisinde çalışır daha sonra ters yönlü olarak çalışmasını sürdürür.

Alternate-reverse: Animasyon önce ters yönlü olarak çalışmaya başlar daha sonra normal çalışmasına devam eder.

Animation-fill-mode: Animasyon sona erdikten sonra hangi işlemin uygulanması gerektiğini belirler.  None ifadesi varsayılan değerdir.  3 farklı değer ile tanımlama yapılabilir:

  • Forwards: Animasyon hangi durum ile sonuçlanıyorsa o durum kullanıcıya gösterilmeye devam eder.
  • Backwards: Animasyon bittikten sonra başlangıç değerine geri döner.
  • Both: Yukarıdaki iki değerle (forwards-backwards) birlikte kullanılmalıdır.

Animation-play-state: Animasyonun oynatma özelliklerini belirlemek için kullanılır. 2 değeri vardır:

  • Running: Animasyon çalışmaya devam eder. Hiçbir değer girilmediğinde uygulanan varsayılan ifadedir.
  • Paused: Çalışmaya devam eden animasyonu durdurmak için kullanılır.

Tüm animasyon özelliklerini tek bir satırda kullanmak için aşağıdaki örnekten faydalanabilirsiniz.  

Animation : animasyonunAdi ease-out 3s  infinite reverse

CSS Örnek Menü Oluşturma

Css örnek menü kodlarını yazmaya başlamadan önce html yapısını oluşturmak gerekiyor. Nav-ul-li parent-child yapısı ile html listesi şu şekilde oluşturulabilir:

<nav>

<ul>

  <li><a href="#">Ana sayfa</a></li>

  <li><a href="#">Kategoriler</a></li>

  <li><a href="#">Makaleler</a></li>

  <li><a href="#">Kayıt Ol </a></li>

  <li><a href="#">Üye Girişi</a></li>

</ul>

</nav>

 Bu yapıyı dikkate alarak aşağıdaki CSS bloklarını oluşturabiliriz:

ul {

    list-style-type: none;

    margin: 0;

    padding: 0;

    overflow: hidden;

}

Ul bloğunda maddeleme işaretlerinin ve boşluk değerlerinin olmaması gerektiğini bildirdik.

li {

    float: left;

}

Li bloğunda menünün sol tarafa yaslanması gerektiğini bildirdik.

li a {

    display: block;

    padding:20px 10px;

    background-color: black;

    color:white;

    text-decoration:none;

}

Li a alanında görünüm değerleri belirtilerek renk atamaları yapıldı.

li a:hover{

    background-color: yellow;

}

Bu alanda menünün üzerine fare ile gelindiğinde arkaplan renginin sarı olması gerektiği bildirildi.

Makale Yorum

Yorumunuzu Girin...

Daha yeni Daha eski