Wordpress Site Yönetimi Nasıl Yapılır? En iyi 20 Eklenti

wordpress site yönetimi

Wordpress site yönetimi , son yıllarda oldukça popüler bir hale gelmiştir. Herhangi bir kodlama bilgisine ihtiyaç duyulmadan, yalnızca sürükle bırak ve hazır eklentiler sayesinde modern ve dinamik web siteleri oluşturulabilir. Wordpress yönetim panelini ve eklentilerini kullanmadan önce gerekli dosyaların nasıl kurulduğunu inceleyelim.


Wordpress Site Kurma İşlemleri Nasıl Yapılır?
Wordpress Site İçi Menülerin Kullanımı
İşinize Yarayacak Wordpress SEO Eklentileri

Wordpress Site Kurma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Wordpress site kurma  işlemi için 2 yol bulunur. Bunlar:

1.Hosting ile Kurulum :

Otomatik olarak wordpress kurulumu yapmak için kullanılır.  Web siteniz için hosting kiraladığınız firmanın size sunduğu cms wordpress sistemi sayesinde siteadiniz.com/wp-admin adresine hosting firmanızın verdiği bilgiler girilerek site yönetimine başlanabilir. 

2.Manuel Kurulum :

Uzaktan kurulum için kullanılan yöntemdir. Kişisel bilgisayarınızı sunucu haline getirip gerekli wordpress belgelerini indirmeniz, ardından da veritabanı oluşturup içerisine kurulum dosyalarını yüklemeniz gerekmektedir. Manuel kurulum için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • XAMPP , yazılımını indirin
  • XAMPP uygulaması içerisinden Apache ve Mysql programlarını çalıştırın.
  • 127.0.0.1 adresi üzerinden veritabanı oluşturun.
  • İndirdiğiniz wordpress yazılımını veritabanına yükleyin.

Wordpress Site İçi Menülerin Kullanımı

  • Başlangıç

Wordpress kurulumu ,  sonrasında sizi karşılayan ekrandır.  Bu alanda panelinizin genel özelliklerini ve yapısını görüntüleyebilirsiniz.  Eklentilerinize ya da wordpress sürümünüze gelen güncellemeleri ve sayfa içerisindeki hataları bu menü üzerinden kontrol edebilirsiniz. 

  • Yazılar

Yazılar alanı tüm içeriklerinizin bulunduğu menüdür. Bu alanda yeni yazı yayınlayabilir  var olan yazılarınıza kalıcı bağlantı , etiket ya da açıklamalar ekleyebilirsiniz.  Kısacası site içi seo çalışmaları yaparken en çok kullanılan menü diyebiliriz.

  • Ortam

Ortam ya da diğer ismiyle kütüphane alanı wordpress sitesine yüklenen tüm resimlerin depolandığı alandır. Bu menüden resim ekleyip kaldırılabildiği gibi mevcut resimlerinde alt ve title gibi seo ayarları yapılabilir.

  • Sayfalar

Sayfalar alanında web sitenizin navigasyon menüsünde yer alan tüm sayfaları bulunur. İletişim, hakkında , kategoriler gibi site içi sayfalarınızı buradan güncelleyip , ekleme-silme işlemlerini yapabilirsiniz.

  • Yorumlar

Yorumlar alanı sitenizdeki gönderilere yapılan tüm yorumların görüntülenebileceği alandır. Bu menüde yorum alanının nasıl görünmesi gerektiğini (tarih, kullanıcı ismi) belirleyebilirsiniz. 

  • Görünüm

Görünüm menüsü sitenizin tema ve diğer css ayarlarının yönetildiği alandır. Buradan sayfalarınıza ek dosyalar ekleyebilir , tema özelliklerinizi değiştirebilirsiniz.

  • Eklentiler

En çok kullanılan alanlardan bir diğeri ise eklentilerdir. Site içerisinde statik ya da dinamik olarak çalışan bir çok özelliğin otomatik olarak gerçekleştirilmesi için eklentiler kullanılır. Bu alanda yeni eklenti ekleyebilir, var olan eklentilerinizi devre dışı bırakabilirsiniz.

  • Kullanıcılar

            Kullanıcılar alanı web sitenize erişimi olan kişileri görüntüleyebileceğiniz alandır. Buradan tam ya da sınırlı yetkilendirmeler vererek  ekibinize yeni kişiler katabilirsiniz.

  • Araçlar

            Araçlar alanı sitenizin  silinmelere karşı yedeğinin oluşturulmasını ya da var olan .xml dosyalarının sisteme yüklenmesi için kullanılır.

  • Ayarlar

Ayarlar menüsü sitenizin genel yönetimini yaptığınız alandır. Burada kalıcı bağlantılarınızın  görünümünü (siteniz.com/linkler) , saat tarih ayarlarınızı (gg.aa.yyyy) ,  sitenizin ismini ve sloganını,  adresini , üyelik özelliklerini ve daha bir çok seçeneği düzenlenleyebilirsiniz.

İşinize Yarayacak Wordpress SEO Eklentileri 

1.Yoast SEO

Wordpress SEO eklentileri için olmazsa olmazlardan birisi Yoast SEO. Web sitenizde yer alan tüm içerik ve sayfalarınızın arama motorlarına göre optimizasyonunu bu eklenti ile gerçekleştirebiliyorsunuz.  Eklentinin en temel özellikleri şunlardır:

  • Problem gösterme özelliği ile aşırı optimizasyonlarda ya da eksik işlemlerde uyarı alarak düzeltmenizi sağlayan detaylı bir rapor veriyor.
  • Sosyal medya kartları oluşturma , SEO çalışmaları için atlanan fakat oldukça önemli bir işlemdir. Facebook, Twitter ve Instagram için ayrı ayrı yapılması gereken Og etiket kartları yoast seo ile pratik bir şekilde yapılabiliyor.
  • İçerik optimizasyonu, yazılarınızdaki teknik kullanımlarda eksiklikleri ve odak anahtar kelimenizin ne kadar kullanıldığına ilişkin raporlar veriyor.
  • Teknik özellikler ,  Robots.txt , sitemap gibi botlara yardımcı olacak teknik dokümanları otomatik olarak oluşturmanızı sağlar.
  • Webmaster araçları ,  GSC mülkünüzü onaylatmak için kullanılmaktadır.

2.Google Site Kit

Google Site Kit aracı Google Analytics, Adsense, Search console gibi SEO araçlarını otomatik olarak entegre etmek için kullanılan önemli eklentilerden birisidir.  HTML dosyasına site onay kodu yapıştırmadan anında hesaplarınızı bağlayabilirsiniz.

3.Broken Link Checker

Site içerisinde herhangi bir bağlantı 404 hatası verdiğinde otomatik olarak bildirim gönderir. Hangi bağlantınız üzerinde sorun olduğunu bildirir ve toplu olarak hata düzeltme özelliği ile zamandan tasarruf ettirir. Ziyaretçilerinizi sayfanızda daha fazla tutmak için mutlaka kullanılması gereken bir eklenti .

4.Woo-Commerce

Web sayfalarınıza e-ticaret sistemini dahil eden bir eklentidir. Belirli bir markaya ait ürünleri olanlar için oldukça kullanışlı eklentilerden birisi.

5.Contact Form

Web sitelerinin iletişim formlarını oluşturmaya yarar. Ziyaretçileriniz site içerisinde herhangi bir geri dönüş vermek istediğinde ya da problemle karşılaştığında bu formları kullanarak tarafınıza bilgi verebilir.   

6.Jivochat

Günümüz modern web sitelerinde kullanılan yapılardan birisidir. Site içi canlı sohbet eklentisi olan Jivochat ziyaretçileriniz ile sizin anlık olarak mesajlaşabilmenizi sağlıyor. Jivochat’e üye olup deneme sürümü olarak kullanımı mevcuttur.

7.W3 Total Cache

Kullanıcı deneyimini (UX) arttırmak amacıyla kullanılan bir eklentidir.  Sitenin performasını arttırmak amacıyla ön bellek yapısını kullanır.

8.WP Maintenence Mode

Sitenizi kullanıcılar için güncellemeye aldığınızda , sitenize gelen ziyaretçiler için “Site bakımda” mesajını modern bir görünümle sunan eklentidir. Ziyaretçilerinizi 404 sayfalarıyla başbaşa bırakmak yerine farklı sayfalara yönlendirerek bounce rate oranınızı düşürebilirsiniz.

9.Akismet

Akismet eklentisi sitenizde spam içerebilecek olan hareketlerin engellenmesi için kullanılan eklentilerden birisidir. Bot yorumlar ve diğer insan dışı kaynaklardan gelen trafikler bu eklenti ile engellenebilir.

10.Nextgen Gallery

Wordpress siteniz için yüksek çözünürlüğe sahip resimler kullanmanızı sağlayan eklentidir. Bu sayede kullanıcılarınıza etkileyici resimler göstererek içeriğinizi ilgi çekici kılabilirsiniz.  

11.Imagify Image Optimizer

Sayfa yüklenme hızını büyük ölçüde olumsuz etkileyen yüksek boyutlu resimler bu eklenti ile sıkıştırılıyor. Bu eklentiyi kurduğunuzdaki sayfa içi resimleriniz otomatik olarak daha küçük boyutlara dönüştürülerek sitenizin daha hızlı yüklenmesini sağlayacaktır.

12.Jetpack

Site içi performans  geliştirme için kullanılan eklentilerden birisidir. Sitenizi bulut teknolojisini kullanarak geliştirmek için öneriler sunuyor.

13.WP Touch

Son güncellemelerler birlikte değer kazanan mobil uyumlu siteler bu eklenti ile sağlanıyor. Sayfanızın mobil cihazlardaki görünümünü iyileştiren bu eklenti Google tarafında seonuza olumlu etkiler getirecektir.

14.Re-Direction

SEO açısından önemli olan bir diğer konu yönlendirmelerdir. İçeriklerinizi güncellediğinizde kalıcı bağlantıları değişebilir. Ziyaretçilerinizin yeni içeriklerinize ulaşabilmesi için 301 Kalıcı yönlendirme ayarlarını re-direction eklentisi ile yapabilirsiniz.

15.Yet Another Related Post Eklentisi

Ziyaret oranlarınızın artmasını sağlayan bu eklenti paylaştığınız yazının konusuna , formatına göre en benzer özellikteki yazıları listelemenizi sağlar. Kullanıcılar yazınıza girdiğinde yazı sonunda ilgisini çekebilecek içerikleri görerek daha uzun süre sitenizde kalabilir. Bu da seo puanınız için bir artı demektir.

16.Really Simple Captcha

Site içi seo güvenliğini arttırmak için kullanılması gereken eklentilerden birisidir. Sayfanıza giren kullanıcıların insan doğrulaması yapmasını gerektiren bir eklentidir.

17.Visitor Real Time Statistics

Anlık olarak sitenizde bulunan kullanıcıların sayısını görüntüleyebileceğiniz bir eklentidir.  Pro özelliklerini satın alarak daha fazla kullanıcı bilgisine erişebilir , hedef kitlenizi şekillendirebilirsiniz.

18.Gtrans

Web siteniz uluslararası alanda hizmet veren özellikteyse mutlaka tercih edilmesi gereken eklentilerden birisidir. Yurtdışı organik trafiğinizin artmasını sağlayan bu eklenti sayfanızdaki içeriği, giriş yapan ziyaretçinin anadiline çevirir.

19.Add This

Yeniden pazarlama alanı için faydalı eklentilerden birisidir. İçeriklerinizin ziyaretçiler tarafından 200’den fazla sosyal ağ platformunda paylaşılabilmesini sağlar.

20.Buddy Press

Web sitenizde zengin bir network oluşturmak için kullanılabilecek eklentilerden birisidir.  Ziyaretçilerinizin siteye girip kendilerine kullanıcı profilleri oluşturabileceği, makaleler paylaşabileceği ve forum tarzı gruplara katılıp sinerji yaratabileceği bir ortam hazırlayan eklentidir.

Makale Yorum

Yorumunuzu Girin...

Daha yeni Daha eski