Google web site indexleme


Google web site indexleme, web sitesi sahiplerinin iç seo ayarlarını yaparken başvurdukları ilk işlemdir. Bir web sitesindeki içerikler kullanıcılara aktarılırken arama motorları bu içerikleri indexlemeli ve kendi arama sorgularında göstermelidir.

            Google web site indexleme  süreci çeşitli adımlardan oluşmaktadır:

  • Sitenizin botlar tarafından incelenip incelenemeyeceğini kontrol edin. Meta kodlarınızda herhangi bir noindex, nofollow değeri olmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Meta kodları sayesinde Google botlarının websitesi ziyaret süresini belirlemek. İçerik paylaşım sıklığınıza göre bu süreyi 1 gün ila 7 gün arasında belirleyebilirsiniz.
  • Yukarıdaki işlemler yapıldıktan sonra botlar belirli aralıklarla sitenizi ziyaret edecek ve sitenizde bulunan yeni verileri arama motoruna bildirecektir.
  • İndexleme işleminin gerçekleştiğini öğrenmek için Google Search Console verilerinizi kontrol edebilir ya da Google arama sorgusuna “site:siteisminiz.com” yazabilirsiniz. Bu sayede sitenizdeki hangi içeriklerin kullanıcılar tarafından görülebileceğini keşfetmiş olursunuz.

    Yukarıda listelenen adımları yaptıktan sonra Google web site indexleme  işleminiz başarısız olduysa diğer yöntemleri deneyerek süreci hızlandırabilirsiniz.

XML Site Haritaları Oluşturmak

    Web sitelerinin indexlenmesi için kullanılan en geleneksel yöntemlerden birisidir. XML haritaları google’ın botlarına sitenizin içinde bulunan sayfalar, menüler, bağlantılar ya da metinler gibi bilgilerin bir listesini oluşturarak botlara göndermenizi sağlar. Böylelikle algoritmalar web sitenizi daha kolay ve hızlı bir şekilde web sitenizi tanıyacaktır.

Manuel İndexleme

    Google web site indexlemesinin bir diğer alternatif yolu ise elle istek göndermektir. Bu işlemi Google Search Console üzerinden yapabilirsiniz. Öncelikle web sitenizde hangi sayfanın index almasını istediğinizi belirleyin. Ardından sayfanın linkini kopyalayıp search console üzerinde URL’yi incele/Link gönder alanına yapıştırın. Bu işlemden sonra belirttiğiniz link taranacak ve dizine eklenebilirliği incelenecektir. Daha sonra herhangi bir sorun yoksa (noindex ya da nofollow) “Dizine Eklenmesini İste” seçeneğini kullanarak sayfanızı gönderebilirsiniz. İsteğinizi gönderdikten sonra ilgili içeriğiniz 24 saat içerisinde arama sorgularında gösterilecektir.

Diğer Arama Motorlarına Katılın

    Google’da daha hızlı sıralama elde etme yollarından birisi de diğer arama motorlarının da web sitenizi tanıyor olmasıdır. Bing, Yandex gibi popüler arama motorları üzerinde web sayfanızı indexlettirdiğinizde Google tarafından keşfedilme süreniz olumlu yönde etkilenecektir.

Web Sunucunuzda Yer Alan Tarama Bütçesini Kontrol Edin

    Arama botları sitenizi her ziyaret ettiğinde sunucunuzun bu işlem için ayrılmış olan tarama bütçesini kullanarak verilerinize erişir.  Bunun için üç seçeneğe dikkat etmelisiniz:

  1. Sunucularınız bu işlem için yeterince hızlı mı ?
  2. Web sayfanızda ne kadar sıklıkta içerik paylaşıyorsunuz?
  3. Siteniz kullanıcılar tarafından ne kadar biliniyor?

Popüler ve hızlı sunucuya sahip olan websitelerinde arama motorları sürekli içeriklerinizi indexlemek için çalışırlar.

Google Web Site İndexleme Türleri

Google, web sitelerini indexlerken 2 tür algoritma kullanır.

  1. Yeni açılan bir sitenin verilerini keşfeder ve bunları arama motorlarına bildirerek yayınlanmasını sağlar.
  2. Mevcut olan sitenizdeki bir içerikte herhangi bir ekleme, düzenleme ya da silme işlemi yaptığınızda tekrar sitenize uğrayan bot bu değişiklikleri kaydederek Google sunucularına gönderir.  

Makale Yorum

Yorumunuzu Girin...

Daha yeni Daha eski