Boyun tümörleri  günümüzde bir çok kişinin başına gelmektedir. İnsanların hayatını olumsuz yönde etkileyen tümörler baş ve boyun kısmında oluşmaktadır.  Gittikçe büyüyen kitleler  kişinin bir zaman sonra yemek yeme ve konuşma işlevlerini zor bir hale getirmektedir. Diğer hastalıklarda olduğu gibi boyun tümörlerinin de birden fazla nedeni bulunmaktadır. Bu yazımızda boyun tümörlerinin oluşumları hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

 Boyun Tümörü Neden Oluşur?

boyun tümörleri

Boyun tümörleri çok çeşitli sebeplerden oluşmaktadır. En temel etkenleri ise şunlardır:

·         Aşırı derecede sigara ve alkol kullanımı

·         Beslenme alışkanlığının kötü ve dengesi olması

·         Genetik, çevresel ve hijyen faktörleri etkilidir.

Yapılan araştırmalar sonucunda bu maddeler arasında boyun tümörünü en çok tetikleyen nedenin sigara ve alkol olduğu saptanmıştır. Diğer faktörlerde daha nadir boyun tümörüne yol açmaktadır. Boyun tümörüne neden olan diğer faktörler ise şu şekildedir:

·         Cinsel yollarla bulaşan hastalıklar

·         Aşırı radyasyona maruz kalmak

·         Mesleği gereğince kimyasal maddelerle çok sık temas halinde bulunan kişiler

·         Sentetik madde içeren lif ve ahşap tozlarını solumak

Boyun Tümörünün Türleri

Boyun tümörleri iyi veya kötü huylu olmaktadır. Kötü huylu tümörlerin varlığı ise kişinin kanser olduğunu göstermektedir. Vücutta bulunan her tümör kanser etkisi yaratmaz ve acilen operasyon ile alınması gerekmektedir. Boyun tümörlerinde rastlanan iyi huylu tümörler:

·         Lipom,

·         Nörinom,

·         Fibrom ve

·         Hemanjiomdur.

İyi huylu tümörlerin dışında boyun tümörüne oluşum sağlayan  başka tümörler de vardır.  Lanfoma, sarkoma, tükürük bezlerinde oluşan kanser hücreleri, tiroid bezindeki hücreler, ağız ve gırtlak bölgesi tümörleri ve vücudun diğer bölgelerinde oluşan tümörlerde boyun tümörünün zeminini hazırlamaktadır.

 Nazofarenks (Üst Yutak Bölgesi) Kanseri

Farenksin kelime anlamına bakıldığında yutak karşılığına gelmektedir.Nazofarenks  ise burnun arka kısmında üst bölgenin üzerinde oluşan kansere verilen isimdir. Yutak borusu ise burnun arka kısmından başlayarak solunum ve sindirim borusuna kadar uzanan uzunca bir tüptür. Dolayısıyla boyun bölgesini de oldukça etkileyen bir alandır. Ağız bölgesi, bademcikler ve dil bölgesinde oluşan kanserler bu sınıfta değerlendirilmektedir.

Boyun Tümörlerinin Semptomları(Belirti) Nelerdir?

Boyun tümörlerinin birçok belirtisi bulunmaktadır. Bunlar arasında en sık karşılaşılan belirtiler şunlardır:

·         Baş bölgesinde ve ön-arka boyunlarda ağrı yaşanmadan oluşan iri şişliklerin olması ve giderek büyüyen kitleler

·         Kulakta çınlamaların yaşanması ve ağrılı durumlar

·         Gözlerde ağrı ve şişkinlikler, çift ve bulanık görme durumları

·         Ağız,dil ve dudak bölgesinde uzun süreli iyileşmeyen yaraların oluşması

·         Sesin kısılması ve ses tonunun farkedilir derecede değişmesi

·         Besinleri yutmada ve çiğnemede  zorluk yaşanması

·         Ağız ve gırtlakta kanamaların oluşması

    Boyun Tümörü Teşhisinin Koyulması

Öncelikle hastaneye gelen hastaların şikayet hikayeleri dinlenilerek yaşadığı belirtiler diğer hastalıklarla karıştırılmamalıdır. Hastanın daha önceden böyle bir sorunla karşılaşıp karşılaşılmadığı, genetik durumunun incelenmesi ve hangi alışkanlıklarının  olduğu sorgulanmalıdır. Bu bilgiler alındıktan sonra fiziksel müdahale yapılmalı ve elde edilen bulgular uzman doktor tarafından değerlendirilmelidir. Teşhis koyulurken yapılan testler şunlardır:

·         İdrar ve kan örneklerinin alınması

·         Boynun fiziksel muayenesinin yapılması

·         Panendoskopi

·         Biyopsi

·         Ultrasonografi

 Boyun Tümöründe Kullanılan Tedavi Yöntemleri

Diğer hastalıklarda olduğu gibi boyun tümörünün tek bir tedavi yöntemi yoktur.  Boyun tümörü boynun farklı bölgelerinde ortaya çıktığı için tedavi yöntemleri de farklılık göstermektedir.

·         Ameliyat ile tedavi: Boyun tümörü oluşumunda en sık başvurulan tedavi yöntemlerinden birisi cerrahi operasyonlar yani ameliyatlardır. Yapılan ameliyatlarla birlikte boyunda bulunan kötü huylu tümörlerle birlikte yayılma ihtimaline karşılık sağlıklı dokuların da bir kısmı alınmaktadır.

·         Radyoterapi: Radyoterapi tedavi yöntemi kanser hücrelerini öldürebilmek için yüksek enerjili ışınların vücuda gönderilmesi işlemidir. Bu yönteme genellikle ameliyat öncesinde kötü huylu tümörlerin etki alanını küçültmek, ameliyat sonrasında da ameliyattan kalan tümörlerin tamamını temizlemek amacıyla kullanılmaktadır.

·         Kemoterapi:  Kanser tedavilerinde en çok başvurulan yöntemlerden birisi de kemoterapidir. Kol damarından enjekte edilen ilaçlar kana ve daha sonrasında vücuda yayılmaktadır. Kemoterapi esnasında tek bir ilaç kullanılmaz ve tedavi süresi hastalığın durumuna bağlı olarak aylar sürebilmektedir.

  Boyun Tümörleri Ameliyattan Sonra Tekrar Oluşabilir Mi?

Yapılan operasyonlar sonucunda tümörlerin tamamı alınmaktadır.  Dolayısıyla tümör hücrelerinin bir daha aktif olması söz konusu değildir. Yapılan ameliyatlar genellikle eriyen dikişlerle yapıldığından dikiş aldırma işlemleri de bulunmamaktadır.

Makale Yorum

Yorumunuzu Girin...

Daha yeni Daha eski