VPN nedir  ( sanal özel ağ) sistemleri,  kullanıcıların online platformlarda gezinirken internete olan erişimlerini özelleştirerek  kişisel bilgileri korumaktadır. Türkiye’de erişimi olmayan videoların, filmlerin, oyunların ve torrent uygulamalarının da erişimleri için özel ağlar kullanılmaktadır. Bu özel sistemlerle birlikte kullanıcılar internette anonim olarak hareket edebiliyor ve  sansür, hız kısıtlamaları gibi faktörlerden etkilenmeden rahatça istedikleri sayfalara ulaşabilmektedir. İnternet kullanıcıları arasında VPN sistemleri gün geçtikçe daha fazla kullanılıyor. Ülkemizde bulunan video ve film sitelerinin kısıtlama alması gibi durumlarda sanal özel ağ uygulamaları kullanılarak sitelere erişim sağlanıyor.

VPN (Sanal Özel Ağ) Çalışma Mantığı Nedir?

VPN

Kullanıcı tarafından bakıldığında VPN sistemlerinin kullanımı çok kolaydır. İnternet üzerinden istediğiniz bir  özel ağ yazılımını indirerek  kuruluma başlayabilirsiniz. Yazılım başlatıldığı andan itibaren kullanıcı artık internette anonim olarak dolaşmaya başlar.

VPN nedir konusunda merak edilen bir diğer konu ise çalışma mantığının nasıl olduğudur. VPN sistemleri dünyanın birçok noktasında sunucular bulundurmaktadır. Siz internete bağlandığınızda, internet servis sağlayıcısından (ISP) karşı tarafa istek paketleri gönderilirken kişisel IP adresiniz yerine yazılım üzerindeki IP adresleri devreye girerek gizliliğiniz korunmuş olur. Bağlandığınız lokasyonda yazılım üzerinden seçtiğiniz ülke olarak görüntülenmektedir. Gerçekleşen bu süreçlere  VPN  Tünelleme ” ismi verilir. Bu tünelleme sistemi verileri kriptolu bir şekilde hedef sunucuya göndererek dışarıdan herhangi bir müdahaleye kapalıdır.

2021 En İyi VPN Uygulamaları

1.      ZenMate VPN

Kullanıcı puanı: 9.7/10

Kurulum için buraya tıklayın

Zenmate VPN uygulaması 2021 yılı itibariyle 2,5 milyonu aşkın kullanıcı sayısına sahiptir. Zenmate uygulamasının en çok tercih edilme sebeplerinden birisi de karşı tarafa verilerinizi gönderirken askeri seviyede 256 bit özel şifrelemeyle gönderiyor olmasıdır. Bu servis başta İngiltere, ABD olmak üzere 74’ten fazla ülkede sunucu bulundurmaktadır.

2.      NordVPN

Kullanıcı puanı: 9.6/10

NordVPN kurulum için burayı tıklayın

NordVPN hizmeti 55 ülkede 5500’den fazla sunucu barındırmaktadır. Bu sistemin gizlilik politikası bağımsız bir firma tarafından denetlenmesi ve çoklu geçiş, onion hizmetleri desteklemesi ve katı bir şifreleme kullanması da tercih sebepleri arasındadır.

3.      Surfshark VPN

Kullanıcı puanı: 9.4/10

Surfshark VPN kurulum için burayı tıklayın

İngiliz Adaları üzerinden yönetimi sağlanan Surshark  hizmetleri 60 ülkede 1000 civarı sunucuya sahip olmasıyla birlikte güvenliğini kullanıcılarına kanıtlamış sistemlerden birisidir. Surfshark uygulamasının en büyük avantajı 7/24 kullanıcılara destek veriyor olmasıdır. Kullanıcılar bir sunucu problemi yaşadıklarında kolay bir şekilde destek alabildiğinden bu uygulamayı tercih etmektedir.

Hangi Durumlarda VPN Hizmetleri Kullanılmalıdır?

  • Kimliğinizi başkalarından gizlemek ve ortaya çıkmasını engellemek

    VPN kullanmalısınız. Bu yazılımların en önemli görevlerinden birisi de sizin anonimliğinizi sağlamaktır. IP adresiniz ve şifreleriniz izlemeye kapalıdır.

  • Telif hakkı sorunlarını çözmek

    Kullanıcılar tarafından sıkça kullanılan bir yöntemdir. Siteye girişlerin Türkiye üzerinden mümkün olmadığı durumlarda tercih edilmektedir.

  • Verileri şifrelemek

    Normal tarayıcı üzerinden herhangi bir siteye giriş yaptığınızda verileriniz şifreli olarak gönderilir. Sanal özel ağları verilerinizi tarayıcılara göre daha derin noktalarda saklayarak erişilmesi daha zor hale getirir.

  • İndirimlerden faydalanmak

    Devletler ülkeden ülkeye farklı fiyat politikaları uygulamaktadır. Türkiye üzerinden alınan bir ürün Amerika üzerinde daha uygun fiyatlı olabilir. Özel ağ hizmetlerini kullanarak indirimleri takip edebilirsiniz.

  • Çeşitliliği arttırmak

    Netflix tarzındaki web siteleri sadece belirli bir ülke kullanıcılarının görüntüleyebileceği içerikler paylaşabilirler. Bu yayınlar farklı ülkelerin kullanıcıları tarafından görüntülenemezler. Örnek vermek gerekirse Amerika üzerinden yayınlanan bir diziye Türkiye üzerinden erişim sağlanamaz. Özel ağlardaki ABD sunucularını kullanarak aynı içeriğe Türkiye tarafından erişim sağlanabilmektedir.

  • Bağlantı hızında iyileştirme

    Eğer internet servis sağlayıcınız internetinize hız sınırlaması getiriyorsa bu yazılımlar üzerinden hız sınırlarını kaldırarak daha hızlı gezinebilirsiniz.

  • Herkese açık Wİ-Fİ noktalarında verilerinizi korumak

    Herkese açık noktalarda internete bağlanmak verilerinizi tehlikeye sokabilir. Korsanlar tarafından verilerinizin çalınmasını istemiyorsanız bilmediğiniz bir ağa bağlanırken mutlaka özel yazılımlar kullanmalısınız.

VPN Türleri

Sanal özel ağlar farklı ortamlarda kullanılabilmektedir. Çalışma mantığına bakıldığında hepsi aynı görevi gerçekleştirir.  Türleri;

  • Yazılımsal ağlar
  • Mobil ağlar
  • Masaüstü ağlar
  • Donanım VPN ağları
  • Siteden siteye ağlar


1 Yorumlar

Yorumunuzu Girin...

Yorum Gönder

Yorumunuzu Girin...

Daha yeni Daha eski