Google Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nasıl Yapılır?


google arama motoru optimizasyonu


SEO optimizasyonu web sitelerinin arama motorlarındaki mevcut sıralamasını iyileştirmek ve marka bilinirliğini arttırmak amacıyla yapılan çalışmaların tümüdür.  2021 yılı itibariyle Google, kullanıcılarına en önemli ve kaliteli bilgiyi sunabilmek için  algoritmalarını  150’den fazla kritere göre güncelleyip filtrelemiştir. Web sitesi sahipleri de kendi ziyaretçilerine en uygun içerikleri seo standartlarına uygun olarak hazırlayıp sıralamalarını yükseltmek için yüksek rekabet içerisine girmiş durumda.  Site içi seo çalışması  kapsamında sayfa içi ve sayfa dışı seo tekniklerini madde madde inceleyelim.


Sayfa İçi SEO Optimizasyonu
Sitenizin Nasıl Göründüğünü Tespit Edin
Sayfa Başlıkları (Title)
Sayfa Açıklaması (Meta Description)
Anahtar Kelime (Keyword)
Site İçi ve Dışı Linklemelerinizi Kontrol Edin
Anahtar Kelime Analizleri Yapın
İçeriklerinizde Semantik Kelime Kullanın
Site Hızınızı Test Edin
Kanonik URL Oluşturun
Görsellerinizi Optimize Edin
Mobil Uyumlu Temalar Kullanın
Kırık Linkleri Tespit Edin
SSL Sertifikası Alın
Eski İçeriklerinizi Güncelleyin
Site Haritanızı Ekleyin
Robots.txt Komutlarını Ekleyin
Sayfa Dışı SEO Optimizasyonu
Doğal Backlinkler
Satın Alınan Backlinkler
Kendiliğinden Backlinkler

Sayfa İçi SEO Optimizasyonu

Web sitesi sahiplerinin Google, Yandex, Bing gibi popüler arama motorlarında yüksek sıralama elde etmesi için sadece kaliteli bir içerik sunması yeterli değildir. Web sayfasının içerisinde bulunan tüm sayfalar, içerikler ve bağlantılar kullanıcıların dışında arama motoru botlarına da tanıtılarak daha iyi bir sıralama deneyimi elde edilebilir.  Google, arama algoritmalarını ne kadar geliştirmiş olsa da  web sayfalarının içerisinde bulunan resimlerin, başlıkların ya da içerik türünün ne olduğunu halen algılayamıyor. İşte bu noktada sayfa içi seo  çalışmaları devreye giriyor.

Sitenizin Nasıl Göründüğünü Tespit Edin

Ziyaretçileriniz tarafından arama yapıldığında web siteniz nasıl görünüyor? Öncelikle bunu tespit etmek gerekiyor. Sayfa başlıklarınız, meta açıklamalarınız ve anahtar kelimelerinizi hedef kitlenizin istediği kriterlere göre oluşturmalısınız.

Sayfa Başlıkları (Title)

Google’ın arama motoru optimizasyonu konusunda en önem verdiği kriterler arasında sitenizin başlığı yer alıyor.  Site başlığınız verdiğiniz hizmetle paralel özellikler gösteren bir yapıya sahip olmalıdır. Örneğin ev aksesuarları satmak üzere açtığınız bir web sitesi var. Başlık ve açıklama kısımlarında ev, eşya ve satmak  kelimelerini kullanarak özgün bir sayfa yapısı oluşturun. Sayfa başlığı  alanı <head></head> etiketleri arasında şu şekilde oluşturulur:

<title>Sayfa Başlığı </title>

 

sayfa başlığı


Sayfa Açıklaması (Meta Description)

Sayfa açıklamaları arama motorlarının sitenizin ne hakkında kurulduğuna dair fikir edinmesine yardımcı olur. Ziyaretçilerinize verdiğiniz hizmetler doğrultusunda oluşturduğunuz sayfa açıklamaları <head></head> etiketlerinin arasına eklenir ve görünümü şu şekildedir:

<meta name=”description” content=”Sayfa Açıklaması”/>

meta description

Anahtar Kelime (Keyword)

Google yeni kriterleri doğrultusunda anahtar kelimeleri dikkate almasa da bir çok arama motorunun halen önem verdiği bir konudur. Google dışındaki arama motorlarına önem veriyorsanız anahtar kelimelerinizi <head></head> alanına eklemelisiniz.

<meta name=”Keywords” content=”Anahtar Kelimeler”/>

Site İçi ve Dışı Linklemelerinizi Kontrol Edin

Arama motoru optimizasyonu için önemli konulardan birisi de güvenilir ve doğru linkleme yöntemidir. İçeriklerinizde verdiğiniz tüm linkler web sayfanızın referans olduğu sitelerdir. Özellikle sayfa dışındaki bir kaynağa atıf yaptığınız durumlarda mutlaka nofollow özelliğini kullanın. Böylece sayfanızın seo puanı  etkilenmemiş olacak. Ayrıca verdiğiniz linklerde mutlaka otoriter siteleri tercih edin. Örneğin bilgilendirici bir makale paylaştığınızda Vikipedi adresine linkleme yapmanız sizin güvenilir bir site olduğunuza işarettir.

            Siteniz içerisinde kullanılabilirliği arttırmak amacıyla en fazla görüntüleme alan sayfalarınıza yönlendirmeler yapın.  Linklemenizi yaparken kelime gruplarına bağlantılar vererek linklerinizin doğal görünmesini sağlayın.

Anahtar Kelime Analizleri Yapın

Arama motoru optimizasyonu  için en önemli konulardan birisidir. Google web sayfalarını sıralarken anahtar kelimelerini kullanır. İçeriğiniz için en uygun anahtar kelimeyi bulmak aramalarda değerinizi arttıracaktır.  Yerel işletme nedir” kelimesi için örnek bir anahtar kelime araştırması şu şekilde yapılabilir:

 

anahtar kelime analizi

Sonuçlarda gösterilen tüm anahtar kelimeler kullanıcılar tarafından en çok arama hacmine sahip olan kelimelerdir. Yeni kurulan ya da gelişmekte olan bir web sayfası olduğunuzu düşünürsek anahtar kelime seçimlerinizde mutlaka düşük ya da orta seviyede rekabeti olan uzun kuyruklu kelimeleri seçmeye özen gösterin.  Aynı zamanda her bir içerik için ayrı bir anahtar kelime araştırması gerçekleştirin.

İçeriklerinizde Semantik Kelime Kullanın

Semantik kelimeler ana anahtar kelimenizi besleyecek nitelikteki kelimelerdir. Örneğin java anahtar kelimesi hem bir programlama dilinin , hem de motor markasının ismidir. Bu gibi kafa karışıklıklarına sebebiyet veren kelimelerde yazılım dili olan “java dili” anahtar kelimesini kullanmanız sizi ön plana çıkartacak faktörlerden birisidir.

Site Hızınızı Test Edin

Sayfalarınızın üst sıralarda görüntülenmesini istiyorsanız mutlaka düzenli olarak sayfa açılış hızlarınızı test edin. 2 saniyenin üzerinde açılan web sayfaları kullanıcılar tarafından olumsuz bir izlenim yaratmaktadır. Google’ın PageSpeed Insights aracını kullanarak sayfa hızınız hakkında detaylı raporlar elde edin.   

Kanonik URL Oluşturun

Kanonik URL adresleri web sayfanızdaki bir içeriğin asıl adresini belirtir.  Sitenizin birden fazla sürümü mevcut ise hangi URL adresinin kullanılması gerektiğini Google’a bildirin.  Kanonik URL belirtmek için her sayfanın head alanına şu kodları ekleyin:

<Link rel = "canonical" href = "https://siteniz.com" />

Görsellerinizi Optimize Edin

Görsellerinizin arama motorları tarafından anlaşılabilir olması için alt ve title etiketlerini kullanarak görselin neyi ifade ettiğini belirtmeniz sitenizin seo çalışmasını olumlu anlamda etkileyecektir. Bir araba resmi paylaştığınızda alt ve title etiketine “araba resmi ” ifadesini kullandığınızda kullanıcılar bu kelimeyi arattığında Google sayfanız ile kullanıcıları eşleştirecektir.

Mobil Uyumlu Temalar Kullanın

Google son güncellemeleriyle birlikte artık mobil kullanılabilirliği yüksek olan web sitelerini daha üst sıralarda gösteriyor. Dolayısıyla mobil uyumluluk testleri gerçekleştirerek ziyaretçilerinizin daha iyi bir site deneyimi yaşamasını sağlayın.

Kırık Linkleri Tespit Edin

Site içerisinde kırık linklerinizin olması sayfanızı ziyaret eden kullanıcıların sitenizi terk etmesine sebep olacak ve hemen çıkma oranınızı arttıracaktır. Otomatik olarak kırık link tespiti yapmak için ahrefs kırık link aracını kullanabilirsiniz.

SSL Sertifikası Alın

Sitenize giren kullanıcıların site içerisinde güvenli bir şekilde gezinebilmesi için mutlaka SSL sertifikası alın. Bu sertifika sayesinde kullanıcılar ile sizin aranızda bir bir köprü oluşacak ve sıralama açısından da hedefinize bir adım daha yaklaşacaksınız. Google arama motoru içerisinde ilk sayfalarda yer alan tüm sitelerin sertifikaları bulunmaktadır.

Eski İçeriklerinizi Güncelleyin

Paylaştığınız bir içerik güncelliğini yitirebilir ya da yeni kavramlar eklenebilir. Okuyucularınızın en yeni bilgilere ulaşması için uzun süre ilgilenmediğiniz sayfaları güncelleyerek ziyaretçilerinizi arttırın.

Site Haritanızı Ekleyin

Site haritaları  web sitenizde bulunan tüm sayfaların  arama motoru botları tarafından taranmasını kolaylaştırmak amacıyla oluşturulan .xml içerikli dosyalardır.  Site haritası ekleme hakkında bilgi edinmek için bu yazımızı okuyabilirsiniz.  

Robots.txt Komutlarını Ekleyin

Robots.txt komutları arama motorlarına hangi sayfaların taranıp taranmaması gerektiğini bildirdiğiniz kod parçalarıdır. Taranmasını istemediğiniz sayfaları botlara bildirerek indeks ve taramalara kapatabilirsiniz.

Sayfa Dışı SEO Optimizasyonu

Sayfa dışı seo çalışmaları Google tarafında web sayfanızın ne kadar otoriter bir site olup olmadığınızı anlamak için kullanılır.  Google’ın kalbi olarak nitelendirilen backlink konusu sıralama faktörleriyle birebir bağlantılıdır. Çok fazla sayıda backlink bağlantısına sahip olan bir site daha az bağlantıya sahip olan siteye göre üst sırada yer alacaktır.  Bağlantılarınızı alırken hedef kitlenize uygun ve otoriter sitelerden backlink almaya çalışın. Backlinkler 3 türde olabilir.

Doğal backlinkler

Sayfanıza başka bir site sahibi tarafından eklenen backlinklerdir.  En faydalı backlinklerdir. Örneğin makale paylaşımı yaptığınız sitenize, bilgilendirici gönderiler paylaşan bir blog yazarının bağlantı vermesi doğal backlinktir.

Satın alınan backlinkler

Çok fazla alındığında risk oluşturan backlinklerdir. Herhangi bir web sayfasından sitenizin tanıtımını yapması amacıyla oluşturmasını istediğiniz bağlantılardır. 

Kendiliğinden backlink

Bir dizine , foruma ya da blog sayfasına kendi sayfanızı içeren bir backlink eklediğinizde  oluşan bağlantılardır.  Sayfaya ziyaretçi çekmek amacıyla yapılan bu çalışma siyah şapkalı seo alanına giren tehlikeli bağlantıları içerebilir.

8 Yorumlar

Yorumunuzu Girin...

  1. Anahtar kelimelerin web sitesi için önemini çok güzel açıklamış. Çok güzel bir yol haritası olmuş bu makale. Yazanın ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. SEO'nun yazıdaki önemi tartışılamaz boyuttadır. Bu yazıda SEO gayret açık ve anlaşılır bir dille ifade edilmiş. Teşekkürler bilgi için

    YanıtlaSil
  3. Search engine optimization yani SEO hakkında bilgi sahibi olmadan içerik hazırlamak imkansızdır. Bu gibi bilgilendirici paylaşımlar size çok yardımcı olacaktır.

    YanıtlaSil
  4. Seo içerik hazırlama konusunda önemlilik arz etmektedir. Seo konusunda ayrıntılı ve acıklayıcı bilgiler verilmiş kendilerine teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. SEO'nun yazıdaki önemi tartışılamaz boyuttadır. Bu yazıda SEO gayret açık ve anlaşılır bir dille ifade edilmiş. Teşekkürler bilgi için

    YanıtlaSil
  6. SEO ile ilgili ihtiyacım olan gayet yardımcı, açıklayıcı ve etkili anlatım. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Anahtar kelimelerin web sitesi için önemini çok güzel açıklamış. SEO ile ilgili ihtiyacım olan gayet yardımcı, açıklayıcı ve etkili anlatım.



    YanıtlaSil
  8. google da paylaştığım yazı içerisinde girip çıkma oranı fazlaydı ama makale sayesinde kırık linke sorunu olabileceğini anladım teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuzu Girin...

Daha yeni Daha eski