Mide Yanması Nedir ?
Mide
yanması , günün belirli bir vaktinde
gerçekleşebildiği gibi sürekli olarak da gerçekleşebilir. Genellikle sabah ya
da akşam yemeklerinden sonra eğilme, kalkma, uzanma gibi hareketlerin
yapılması mide yanması oluşumunu tetiklemektedir.
Bu durum bir hastalık değil vücutta oluşan belirtidir. Yanma yaşayan kişi
mide asidinin ağzına geldiğini ve asidik bir tat aldığını hisseder.
Mide Yanması Neden Olur ?
İnsanların yaşam standartlarının düşmesine bağlı olarak görülen bu durum pek çok farklı sebepten dolayı oluşabilmektedir. Ekşime ve yanma hislerinin yaşandığı belirtinin merkezi karın üstü bölgesi ya da göğüs merkezidir. Yanmanın çeşitli boyutları vardır. Belirli bir zaman içerisinde midedeki asit ağız bölgesine doğru yükselmektedir. Genellikle boyun ve ağız bölgesinde hissedilen mide yanması kötü beslenme alışkanlıklarından dolayı gelişim gösterir. Mide şikayetinin oluşumuna zemin hazırlayan başlıca sebepler şunlardır:
·
Sindirilmesi çok zor olan besinlerin
tüketilmesi
·
Hijyenik olmayan yerlerde pişirilen besinlerin
tüketilmesi
·
Baharatlı ya da acı besinlerin aşırı
miktarda tüketilmesi
·
Karın bölgesini çok fazla sıkıştıran kıyafet
seçimi
Mide Yanması Nedenleri Nelerdir ?
Mide yanması ya
da ekşimesi olarak bilinen bu şikayet için insanlar tarafından çok farklı
yöntemlerle giderilmeye çalışılır. Mideye iyi geldiği bilinen soda,
çay, süt gibi gıdaların tüketimi mideyi rahatlatabilir. Fakat aşırı tüketilmesi
sonucunda daha kötü sonuçlara yol açabileceği
unutulmamalıdır. İyileşme sürecini hızlandırmak amacıyla içilen
bitki çayları da vücuda giren diğer ilaçlarla tepkimeye girmektedir.
Dolayısıyla mide yanması sorunlarınızda hekiminizin önerdiği
mideyi rahatlatan bitki çayları tercih etmeniz daha doğru
olacaktır.
Mide yanmasının sadece
besinler yoluyla kaynaklandığı kesin olarak söylenemez. Bazı durumlarda yanma
ve ağız ekşimeleri kanser başlangıcının da belirtisi
olabilmektedir. Dolayısıyla yanmanın asıl kaynaklandığı sebebi
bulmak tedavi işlemlerinin hızlandırılması açısından çok önemlidir. Mide rahatsızlıklarının
oluşumundaki diğer etkenler şu şekilde belirtilebilir:
Gastrit: Midenin tüm yüzey alanını kaplayan
mukozanın iltihaplanması sonucunda yaşanan iç hastalıklardan
birisidir. Bu durumda midede normalden fazla asit üretimi
gerçekleşir ve mideyi koruyan zarların zarar görmesine bağlı olarak
gastrit yaşanabilir. Gastrit tedavi edilmesi gerekli hastalıklardan birisidir.
Tedavi edilmediği takdirde ilerleyip ülserin başlamasına sebep olabilir.
Gastroözofageal Reflü : Reflü yemek borusu ile mide arasındaki kapakların
kasılıp gevşemesi yoluyla oluşan bir hastalıktır. Toplumumuzda çok sık
rastlanan bu rahatsızlıkta göğüs üzerinde ve midede aşırı yanmalar
hissedilir. Gastroözofageal reflü mide asidinin yemek borularından
geçerek tüketilen besinlerle birlikte ağza gelmesiyle hissedilebilir. Genellikle
çikolata, yağlı ve baharatlı yiyecekler, meyve suyu gibi besinlerin
tüketilmesinde asitin acı hissi farkedilir. Reflü rahatsızlığında
ses kısıklığı, öksürme ve boğaz ağrıları yaşanabilir.
Helicobacter pylori (Mide bakterisi )
: Mide asidinin içerisinde yaşam
sağlayabilen helicobacter pylori bakterisi oluşumunda yanma şikayetleri ile
karşılaşılabilir. Bu bakterinin görülmesi şu yan etkileri
oluşturabilir:
·
Bulantı
·
İştah
·
Kilo kaybı
Mide Kanseri : Mide yanması oluşumunun en son evresidir. Geçmeyen
acıların 3 hafta ve daha fazla sürmesi , yutkunmalarda gözle görülür derecede
zorluk çekilmesi mide kanserine işaret edebilir. Bu
belirtileri yaşayan kişilerin mutlaka bir hekime başvurması önerilmektedir:
·
Aşırı
derecede kilo kaybı
·
İştahsızlık
ya da beslenme sırasında aniden tokluk hissinin yaşanması
·
Kusma
·
Şiddetli
mide ağrıları
Mide Yanması İçin İyi Gelen Besinler
- Patates
- Ispanak
- Muz
- Tahıllar
- Baklagiller
- Hurma
- Soda
- Zencefil
- Meyan kökü
- Elma sirkesi
- Sakız çiğnemek
Yorum Gönder
Yorumunuzu Girin...