Mide Yanması Nedir? Mide Yanması Neden Olur?

 

Mide Yanması Nedir ?

Mide yanması , günün belirli bir vaktinde gerçekleşebildiği gibi sürekli olarak da gerçekleşebilir. Genellikle sabah ya da akşam yemeklerinden sonra eğilme, kalkma, uzanma gibi hareketlerin yapılması  mide yanması oluşumunu tetiklemektedir.  Bu  durum bir hastalık değil vücutta oluşan belirtidir. Yanma yaşayan kişi mide asidinin ağzına geldiğini ve asidik bir tat aldığını hisseder. 

Mide Yanması Neden Olur ? 

Mide yanması

İnsanların yaşam standartlarının düşmesine bağlı olarak görülen bu durum  pek çok farklı sebepten dolayı oluşabilmektedir. Ekşime ve yanma hislerinin yaşandığı belirtinin merkezi karın üstü bölgesi ya da göğüs merkezidir.  Yanmanın çeşitli boyutları vardır. Belirli bir zaman içerisinde midedeki asit ağız bölgesine doğru yükselmektedir. Genellikle boyun ve  ağız bölgesinde hissedilen mide yanması kötü beslenme alışkanlıklarından dolayı gelişim gösterir.  Mide şikayetinin oluşumuna zemin hazırlayan başlıca sebepler şunlardır: 

·                 Sindirilmesi çok zor olan besinlerin tüketilmesi 

·                   Hijyenik olmayan yerlerde pişirilen besinlerin tüketilmesi 

·                   Baharatlı ya da acı  besinlerin aşırı miktarda tüketilmesi 

·                  Karın bölgesini çok fazla sıkıştıran kıyafet seçimi 

Mide Yanması Nedenleri Nelerdir ?

Mide yanması  ya da ekşimesi olarak bilinen bu şikayet  için insanlar tarafından çok farklı yöntemlerle giderilmeye çalışılır.  Mideye iyi geldiği bilinen soda, çay, süt gibi gıdaların tüketimi mideyi rahatlatabilir. Fakat aşırı tüketilmesi sonucunda daha kötü sonuçlara yol açabileceği unutulmamalıdır.  İyileşme sürecini hızlandırmak amacıyla içilen bitki çayları da vücuda giren diğer ilaçlarla tepkimeye girmektedir. Dolayısıyla mide yanması sorunlarınızda hekiminizin önerdiği mideyi rahatlatan bitki  çayları tercih etmeniz daha doğru olacaktır.  

     Mide yanmasının sadece besinler yoluyla kaynaklandığı kesin olarak söylenemez. Bazı durumlarda yanma ve ağız ekşimeleri kanser başlangıcının da belirtisi olabilmektedir.  Dolayısıyla yanmanın asıl kaynaklandığı sebebi bulmak tedavi işlemlerinin hızlandırılması açısından çok önemlidir. Mide rahatsızlıklarının oluşumundaki diğer etkenler  şu şekilde belirtilebilir:

Gastrit:   Midenin tüm yüzey alanını kaplayan mukozanın  iltihaplanması sonucunda yaşanan iç hastalıklardan birisidir.  Bu durumda midede normalden fazla asit üretimi gerçekleşir ve  mideyi koruyan zarların zarar görmesine bağlı olarak gastrit yaşanabilir. Gastrit tedavi edilmesi gerekli hastalıklardan birisidir. Tedavi edilmediği takdirde ilerleyip ülserin başlamasına sebep olabilir.

Gastroözofageal Reflü :  Reflü yemek borusu ile mide arasındaki kapakların kasılıp gevşemesi yoluyla oluşan bir hastalıktır. Toplumumuzda çok sık rastlanan bu rahatsızlıkta göğüs üzerinde ve midede aşırı yanmalar hissedilir.  Gastroözofageal reflü mide asidinin yemek borularından geçerek tüketilen besinlerle birlikte ağza gelmesiyle hissedilebilir.  Genellikle çikolata, yağlı ve baharatlı yiyecekler,  meyve suyu gibi besinlerin tüketilmesinde asitin acı hissi farkedilir.  Reflü rahatsızlığında ses kısıklığı,  öksürme ve boğaz ağrıları yaşanabilir.

Helicobacter pylori (Mide bakterisi ) : Mide asidinin içerisinde yaşam sağlayabilen helicobacter pylori bakterisi oluşumunda yanma şikayetleri ile karşılaşılabilir.  Bu bakterinin görülmesi şu yan etkileri oluşturabilir:

·         Bulantı

·         İştah

·         Kilo kaybı

Mide Kanseri :  Mide yanması oluşumunun en son evresidir.  Geçmeyen acıların 3 hafta ve daha fazla sürmesi , yutkunmalarda gözle görülür derecede zorluk çekilmesi  mide kanserine işaret edebilir.  Bu belirtileri yaşayan kişilerin mutlaka bir hekime başvurması önerilmektedir:

·         Aşırı derecede kilo kaybı

·         İştahsızlık ya da beslenme sırasında aniden tokluk hissinin yaşanması

·         Kusma

·         Şiddetli mide ağrıları

Mide Yanması İçin İyi Gelen Besinler

  • Patates
  • Ispanak
  • Muz
  • Tahıllar
  • Baklagiller
  • Hurma
  • Soda
  • Zencefil
  • Meyan kökü
  • Elma sirkesi
  • Sakız çiğnemek

Makale Yorum

Yorumunuzu Girin...

Daha yeni Daha eski