google search console nedir

Webmaster ve bloggerlar arasında en çok sorulan sorulardan birisi Google search console nedir ? , nasıl kullanılmalıdır?  Bir site kurduğunuzda bu sitenizin performansını, Google arama motorunda indekslenip indekslenmediğini, sayfa içi 404 sorunlarınızın olup olmadığını, anahtar kelimelerinizin sıralamasını ve daha bir çok parametreyi bu araç sayesinde öğrenebiliyorsunuz. Google tarafından sunulan bu ücretsiz araç doğru ve etkili kullanıldığında web sayfalarının SEO performansı büyük ölçüde artacaktır.

Bu makale özellikle yeni web sitesi açan kişilere  yol gösterici, aynı zamanda  webmasterlara da yardımcı niteliğinde olup çokça karıştırılan ve az bilinen search console özelliklerine değinmektedir.  Sitenizin tüm teknik özelliklerini görüntülemek ve optimize etmek için  search console kurulumu ile başlayalım.


Search Console Nedir?
Search Console Kurulumu Nasıl Yapılır? Gerekli Doğrulamalar
HTML Dosyası İle Doğrulama
HTML Etiketi İle Doğrulama
Analytics İzleme Kodu İle Doğrulama
Kapsayıcı Etiketi İle Doğrulama
Alan Adı Sağlayıcısı İle Doğrulama
Google Search Console İle Neler Yapılabilir?
Search Console Ne İşe Yarar?
Google Search Console Menüleri
Ön İzleme
Performans
URL Denetimi
Kapsam
Site Haritaları
URL Kaldırma
Mobil Kullanılabilirlik
İçerik Haritaları
Bağlantılar
Bağlantıları Reddetme
Search Console Robots.txt Ayarları Nasıl Yapılır?
Search Console Yetki Verme İşlemi Nasıl Yapılır?

Search Console Nedir?

Web sitesi sahipleri için Google tarafından sunulan ücretsiz yönetim aracıdır. Bu araç ile site içerisinde bulunan sayfaların arama motoru dizinlerine ekleme, çıkarma ve dizinde bulunan sayfaların düzenleme işlemleri yapılır.

Search Console Kurulumu Nasıl Yapılır?

Search console  giriş  sayfasında ilk defa hesap açacaklar ya da yeni bir domain ekleyerek işlemine devam etmek isteyenler için şu adımlar izlenmelidir:

  • Buradan search console kurulumu  sayfasına girin.
  • Ardından özellik ekle ya da mülk ekle kısmına tıklanarak hangi web sitesinin yönetimi yapılacaksa  adres bilgileri girilir.
  • Mülkünüzü girmek için iki seçenek bulunur. İlki alan adıdır.  “Websiteniz.com” şeklinde girilir. İkincisi ise url ön eki kullanımları içindir.  “https://www.websiteniz.com” olarak girmek isteyenler ikinci adımı  kullanarak işlemine devam etmelidir.
  • Adres bilgilerinizi girdikten sonra web sitenin size ait olduğunu doğrulamanız gerekir. Sonuçta farklı bir kişinin sizin web sitenizi yönetmesini istemezsiniz. Google da site doğrulaması için  sizlere 5 farklı yöntem sunmuştur.  Bu yöntemler:

HTML Dosyası

Google tarafından önerilen yöntemdir.  Size verilen .html uzantılı dosyayı indirerek web sitenizin kök dizininde bulunan <head> tagının hemen altına bu kodu yapıştırarak sahipliği doğrulamanız gerekmektedir.

HTML Etiketi

En sık kullanılan diğer yöntemde etiket şeklinde doğrulama yapmaktır.  Sitenize özel olarak hazırlanmış meta etiketi  <head> bölümüne ekleyerek sitenizi doğrulayabilirsiniz.  Etiketi ekledikten sonra bu seçeneğin altında bulunan doğrula butonuna tıklayarak işlemin bitmesini beklemelisiniz.

Google Analytics

Analytics kodu ile doğrulama yapmak için anasayfanızda analytics.js ya da gtag.js snippetlarını içeren bir izleme kodu bulunmalıdır.  Aynı zamanda analytics verileri için gmail hesabınızın düzenleme izninin de bulunması gereklidir.

Google Etiket Yöneticisi

Bu özellik için kapsayıcı etiketine sahip olmalısınız. Aynı zamanda bu kapsayıcı etiket için yayınlama izninizin bulunması gerekiyor.

Alan Adı Sağlayıcısı

Bu adımla doğrulama yapmak için alan adı sağlayıcısı hesabınızda (godaddy , namecheap vb.) oturum açmanız istenir. Oturum açtıktan sonra aşağıda verilen  txt kodunu dns yapılandırma bölümünüze yapıştırarak doğrula butonunu tıklamanız yeterlidir.

Google Search Console İle Neler Yapılabilir?

  • Web site performansı izleme
  • Dizine ekleme/çıkarma işlemleri
  • Site haritası ekleme
  • İstenmeyen url adreslerini kaldırma
  • Mobil kullanılabilirlik raporlarına ulaşma
  • İçerik haritalarını görüntüleyerek sorunları tespit ve optimize etme
  • Güvenlik sorunlarına ulaşma
  • Coğrafi ve uluslararası hedefleme yaparak hedef kitlenizi belirleme
  • İç ve dış bağlantılarınızı görüntüleme
  • Robots.txt dosyalarınızı görüntüleme

Search Console Ne İşe Yarar?

Search console ile web sitelerinizde bulunan sayfaların birebir denetimi yapılır. Günlük, haftalık ya da aylık periyotlarda web sitelerinizin performansının nasıl etkilendiği görüntülenebilir. Aynı zamanda arama motorunda kaçıncı sırada olduğunuzu canlı olarak izleyerek önemli verilere sahip olabilirsiniz.

Google Search Console Menüleri

Ön İzleme 

Google search console giriş  sayfasında sizi karşılayan ekrandır. Burada web sitenizin performans, kapsam ve geliştirme bilgilerini görebilirsiniz.

Performans 

search console performans


Bu metrikte web sitenizin  istediğiniz bir zaman dilimindeki performans bilgilerine hem sayısal hem de infografik şekilde ulaşabilirsiniz.  Be menünün hemen altında  anahtar kelimelerinizin yönetimini gerçekleştirebileceğiniz bir alan var. Burada  anahtar kelimelerinizin hangi pozisyonda olduğunu , ne kadar gösterim aldığını ve tıklama sayılarını görebilirsiniz.   Aynı zamanda karşılaştırma özelliğini kullanarak sitenizin zaman içerisinde nasıl bir değişim izlediğini de karşılaştırmalı olarak görüntüleyebilirsiniz.

URL Denetimi 

url denetimi

Bu menü ile web sayfanızda bulunan tüm sayfaların Google arama motorundaki durumunu görüntüleyebileceğiniz alandır. Buradaki çubuğa istediğiniz sayfanın url adresini girerek indeks alıp almadığını öğrenebilir indeks almayan sayfalarınızın dizine eklenmesini talep edebilirsiniz. “URL Google’da Yok” ibaresi ile karşılaşırsanız dizine ekle butonunu kullanarak sayfalarınızı Google’da gösterebilirsiniz.

Kapsam 

search console kapsam

Bu menüde indekslenen ve sıralamadan çıkarılan sayfalarınızın bilgilerine ulaşabilirsiniz. Sayfalarınızın url adresinin değişmesi, farklı bir sürümünün olması ya da birden fazla olması durumunda sayfalarınız  “hariç bırakıldı” alanında listelenerek arama sorgularından çıkartılır.

Site Haritaları

site haritası oluşturma

Bu menüde search console site haritası ekleme işlemi yapılır. İlk defa site haritası ekleyecekseniz mülkünüzü girdikten sonra https://websiteniz.com/sitemap.xml adresini yazarak göndere basmalısınız. Ardından Google botları sitenizin haritasını inceleyerek kaç tane içerik olduğunu Google tarafında güncelleyecektir.  Başarıyla eklenen sayfalar “keşfedilen url sayısı” kısmında gösterilir.

URL Kaldırma

url kaldırma

Google search console url kaldırma  ile web sayfanızda artık indekslenmesini istemediğiniz sayfaları geçici olarak kaldırabilirsiniz.  Yeni istek bölümüne tıklayarak kaldırılmasını istediğiniz url adresini girerek  ileri demelisiniz. Buraya girdiğiniz url adresi 6 ay içerisinde Google arama motoru sonuçlarından engellenir.  Sayfanızın kaldırılabilmesi için mevcut olan snippet ve  önbellek sürümlerinizi de kaldırmalısınız. Aksi takdirde Google botları sonraki tarama işlemlerinde sayfanızı tekrardan indeksleyecektir.  Search console eski içeriği kaldırma için de aynı işlemleri takip edebilir ya da yazı veya sayfalarınızda noindex – nofollow özelliğini aktifleştirmelisiniz. 

Mobil Kullanılabilirlik

Google’ın son birkaç yıl içerisinde önem verdiği konulardan birisi de mobil kullanılabilirlik. Bloggerlar ve diğer web sitesi sahipleri  sitelerini SEO açısından optimize ederken artık mobil kullanıcılarına daha fazla ağırlık veriyor. Mobil platformlara uyumlu olmayan web siteleri botlar tarafından tespit edildiğinde arama motorlarında sıralama kayıpları yaşayarak tıklama oranlarını kaybedebiliyor.  Dolayısıyla sitenizde seo çalışmaları gerçekleştirirken hem search console mobil kullanılabilirlik aracını hem de yine Google’ın geliştirdiği mobil uyumluluk aracı ile  url analizinizi gerçekleştirerek mobil uyumlu olmayan sayfalarınızı tespit ederek optimize etmelisiniz.

İçerik Haritaları

Bu alanda web sitenizin sayfalarında bulunan özelliklerin (attribute) eksikliklerini tespit edebilirsiniz.  Örneğin bir id belirlenmediyse “id” alanınız bulunmuyor hatasını alırsınız. Çok küçük bir sorun gibi görünse de seo iyileştirme çalışmaları için oldukça önemli olan bir alandır.  

Bağlantılar

search console backlink


Web siteniz içerisindeki link verdiğiniz sayfalara ya da başka bir sitenin sizin sitenize verdiği linkleri görüntüleyebileceğiniz alandır. Google tarafından güvenilirlik ve sıra kazanmak için oldukça önemli bir konudur. Özellikle otoriter sitelerden alacağınız bağlantılar ( backlink) web sitenizi rakiplerin  üstüne çıkarabilir.  Backlink alırken dikkat edilmesi gereken bir husus var. Link aldığınız siteler sitenize benzerlik gösteren ve size trafik getirecek olan siteler olmalıdır. Aksi takdirde hiçbir anlamı olmayan bağlantılar haline gelir.

Bağlantıları Reddetme

backlink reddetme

            Backlinkler sitenizin geleceğini etkileyen bağlantılardır. Backlink aldığınızda sitenize hiçbir katkısı olmayan bağlantıları reddetmek isteyebilirsiniz. Bunun için Google’ın  Disavow aracını kullanmanız gerekiyor.  Bu araç backlink bağlantılarını tamamen engelleyeceği için dikkatli kullanılması önerilmektedir. Aksi takdirde arama motorundaki var olan sıralamanızı kaybedebilirsiniz. Bu araç ile yalnızca ücretli olarak alınan ve fayda sağlamayan backlinklerin url adresleri verilmelidir.

Search Console Robots.txt Ayarları Nasıl Yapılır?

Robots.txt verileri ile web sitenizin hangi sayfalarının indeks ve takip alıp almayacağını Google ‘a bildirirsiniz. Google bu yazdığınız kodlar aracılığıyla sayfanızda hangi işlemleri yapacağını kolay bir şekilde algılar. Yayınlanmasını istemediğiniz sayfalara noindex sayfanın içerisinde takip edilmesini istemediğiniz linklere ise nofollow komutunu vererek Google botlarına yardımcı olabilirsiniz.

Search Console Yetki Verme İşlemi Nasıl Yapılır?

Search console yetki verme aracı ile  birden fazla kişiye web sitenizin denetimi konusunda tam veya sınırlı yetkiler verebilirsiniz.  Bunun için ayarlar bölümündeki kullanıcılar ve izinler  yolunu izleyerek yeni ekle butonuna tıklamalısınız. Ardından yetki vermek istediğiniz kişinin gmail adresini girerek ne tür bir yetki vereceğinizi belirlemelisiniz.  Tam yetki web sitenizde sizinle aynı yetkiye sahip olacak kişiler için verilmelidir. Yazılarınızda veya sayfalarınızda istediği değişikliği yaparak sitenizin gidişatını önemli ölçüde değiştirebilen bir yetkidir. Sınırlı yetkide ise sadece denetim yapma ve içerik düzenleme yetkisi verilir. Dolayısıyla sadece çok güvendiğiniz kişiler dışında tam yetki vermeyin.

1 Yorumlar

Yorumunuzu Girin...

  1. Yazı gerçekten konuların önemli noktalarına değinmiş. Search Console ne işe yaradığı, iç haritanın seo çalışmalarında önemli yeri olduğu öğrendim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuzu Girin...

Daha yeni Daha eski